Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat ordinul comun cu Ministerul Energiei – România privind dezvoltarea reţelelor de distribuţie de gaze finanțate din Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, anunță ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

”Scopul nostru este să asigurăm acest serviciu de bază pentru cetățenii care nu sunt racordați la rețeaua de gaze naturale, respectiv modernizarea infrastructurii existente. Vom branșa aproximativ 196.000 de familii la rețeaua de gaze. Pentru rețeaua de apă, canal și drumuri, Ministerul Dezvoltării a primit deja cereri de finanțare de la 97,5% dintre comunele, orașele, municipiile și județele din România, fapt care subliniază nevoia pentru aceste investiții pe care le vom finanța prin Programul Anghel Saligny”, a declarat Cseke Attila.

Ministrul Dezvoltării a precizat: MDLPA a elaborat, încă din luna septembrie 2021, proiectul de ordin comun publicat astăzi, ale cărui prevederi urmează să fie completate cu anexele privind caracteristicile principale și indicatorii tehnico-economici ai obiectivelor de investiții, și respectiv indicatorii tehnici specifici categoriei de investiții prevăzute în Ordonanța de urgență nr.95/2021 care aprobă Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, a căror elaborare este în atribuția Ministerului Energiei.

Ministrul Cseke Attila a amintit: prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, Guvernul asigură o finanțare în valoare de 7,5 miliarde de lei pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de gaze naturale.

Programul permite finanțarea înființării de noi sisteme de distribuție de gaze naturale, extinderea acestora, precum și modernizarea, prin transformarea celor existente în sisteme inteligente de distribuție a gazelor naturale.

După cum este cunoscut, a fost publicat și ordinul comun privind standardul de cost pentru rețelele de gaze, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 954/6.10.2021, care este același cu cel aprobat pentru investițiile din fonduri europene, și se actualizează anual, folosind indicatori statistici diseminați de Institutul Național de Statistică.

Potențialii beneficiari ai Programului vor putea depune solicitările de finanțare în termen de 45 de zile de la data publicării, în Monitorul Oficial, al Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței pentru aprobarea Programului „Anghel Saligny”, iar selectarea obiectivelor de investiții se va face conform criteriilor stabilite prin aceleași norme. Ulterior aprobării listelor obiectivelor de investiții, beneficiarii vor trimite eventualele documente suplimentare necesare, iar după încheierea contractelor de finanțare, beneficiarii pot solicita din partea MDLPA decontarea sumelor necesare.

 

Articolul precedentBilanț coronavirus 8 februarie: 36.269 cazuri noi și 193 decese
Articolul următorLaurențiu Reghecampf, umilință supremă! Cea mai râvnită femeie din România îl face de râs: „Eu am jucat la altă ligă!”