La 23 aprilie, în fiecare an, se sărbătoreşte Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Sfântul Gheorghe „e capul primăverii”, iar în Oltenia, în această zi, există obiceiul împodobirii stâlpilor porţilor, a streşinilor caselor, a adăposturilor pentru vite, cu ramuri verzi luate din pădure sau cu crengi de tei, salcâm, liliac, salcie.
Cunoscut în tradiţia populară sub denumirea de Proor, obiceiul reprezintă credinţa că „ramura verde” apără oamenii, vitele şi semănăturile de forţele malefice care devin foarte active, la Sfântul Gheorghe, când începe şi Noul An Pastoral(acum pleacă oile la munte unde vor rămâne până la Sf. Dumitru); acum este alungată iarna şi se deschid porţile verii; acum totul înverzeşte şi „ se pitulă cioara-n grâu” – semn că recolta este promiţătoare; acum este singura zi în care animalele pot paşte în voie peste grâul răsărit; acum „joacă şi comorile”.
„Ramura verde” sau „Proorul” nu se practică numai în Oltenia, ci şi la românii din Timocul sârbesc sau bulgăresc („Năproor” sau „Zăproor”).
Sursa foto: Facebook Centrul Creației Populare Dolj.
Sursa: Realitatea de Dolj