Pamant crapat de seceta intr-un canal de irigatii din Baragan, judetul Ialomita, sambata, 6 octombrie 2012. GABRIEL PETRESCU / MEDIAFAX FOTO

Un proiect privind managementul integrat al apei va fi implementat la nivelul județului Dolj, de căre Administraţia Bazinală de Apă Jiu în parteneriat cu reprezentanți olandezi, scopul acestui program fiind luarea de măsuri în condiții de secetă.  

Echipa de olandezi se află în județul Dolj, timp de patru zile, proiectul „Blue Deal” urmând să implice toți factorii interesați de gestionarea apei dar și discuții cu utilizatorii de apă.

„Oltenia în general şi zona Dăbuleni în mod special, cunoscută ca Sahara României este reprezentativă la nivel naţional pentru fenomenul de aridizare şi deşertificare. În acest context a fost iniţiat şi proiectul pentru care cele două părţi româno-olandeze se reunesc, iar prin implementarea lui se urmăreşte dezvoltarea capitolului 11 din Planul De Management al Bazinului Hidrografic Jiu (componenta secetă) cu un set de măsuri care poate ajuta la diminuarea efectelor schimbărilor climatice şi la îmbunătăţirea microclimatului din zonele afectate de secetă”, se arată într-un comunicat remis de ABA Jiu.

De asemenea, doljenii din zonele afectate de secetă vor avea o serie de beneficii, după cum promit autoritățile.

„Parteneriatul are un impact pozitiv atât pentru colaborarea româno-olandeză în domeniul managementului apei. Populaţia din localitaţile zonei de implementare a proiectului va  avea beneficii reale în ceea ce priveşte îmbunătăţirea microclimatului local, a stării ecosistemelor acvatice şi terestre, acces la apă de calitate superioară, apararea împotriva inundaţiilor. Reabilitarea zonelor afectate de secetă, creşterea numărului de râuri nepermanente, extinderea zonelor aride în sud-vestul României sunt probleme/subiecte cunoscute nu doar pentru regiunea Oltenia, dar şi în alte zone din ţară. Toate aceste situaţii presupun luarea unor decizii în ceea ce priveşte managementul integrat al apei în zonele afectate”, explică Marin Talău, directorul ABA Jiu.

Rezultatul aşteptat prin acest parteneriat este o/un metodologie/ghid cu detalii referitoare la etapele ce trebuie parcurse  la implementarea  proiectelor de refacere a zonelor umede/renaturare, inclusiv elaborarea unei liste cu măsuri/ modalităţi de rezolvare a problemelor ridicate de proprietarii de terenuri, comunităţi locale, alţi actori/factori interesaţi şi a posibilităţii finantării acestora utilizand fonduri UE.

Articolul precedentCros, pe categorii de vârstă, la Craiova
Articolul următorAngajări în Armată. 50 de locuri scoase la concurs, în Dolj