Producătorii de tutun din județul Dolj acuză faptul că întâmpină dificultăți la comercializare, menționând faptul că pentru fiecare kilogram de plantă uscată primesc sub 2 lei.

Ioan Ramona Tudor cultivă tutun, în comuna Amărăștii de Jos, dar fără subvenția de la stat, această activitate nu ar mai fi rentabilă. Pentru a beneficia însă de subvenție trebuie ca, anual, cultivatorul să reușească să vândă 500 de kilograme de tutun uscat/hectar.

„Noi primim subvenție de la stat. Dacă nu ar fi subvenția, nu ar avea rost să te apuci de acest lucru. Nu rentează dacă o faci pe cont propriu. Este vorba despre 2011 euro/hectar, condiția fiind, pentru a primi suma respectivă, să avem contract de vânzare pentru minim 500 kilograme tutun uscat/hectar. Anul trecut, a fost foarte greu, fiind un an ploios. Anul acesta, pentru mine este bine. Pentru o astfel de cultură, începem activitatea în luna martie și terminăm în noiembrie. Cultivăm în etape și ducem tutunul la Zimnicea. Acolo îl vindem. Într-un an bun, se scot 2.500 de kilograme de tutun uscat/hectar. Costurile sunt de 1.000 de euro pe hectar”, a spus Iulia Ramona Tudor.

Un cultivator primește între 1,8 și 2 lei pentru un kilogram de tutun uscat.  Foarte puțin, spune Ramona Tudor, comparativ cu eforturile care se fac.

„Marea noastră problemă este că ni se oferă 1,8 lei-2 lei/kilogramul de tutun uscat. Prețul de vânzare este foarte mic, dacă ținem cont de muncă. Dacă este an bun, mai este cum mai este, dar dacă nu scoatem, este dezastru. Nu e o bună colaborare cu cei de la Zimnicea. Profită de faptul că sunt cam singurii în zonă și nu prea ne respectă. Poate aici ne-ar putea ajuta cumva statul, cu desfacerea. Chiar îi rugăm pe cei care ar putea interveni, să o facă. Era un grec, la noi în județ, la Bratovoești, care ne lua tutunul cu 4 lei/kilogram. Nu a fost sprijinit și a plecat, iar noi am avut doar de pierdut. Am pornit pe acest drum, de patru ani, și de fiecare dată zic să încerc, să insist, că poate o să reușim să ne dezvoltăm”, a mai spus doljeanca.

Iulia Ramona Tudor cultivă tutun de patru ani, pe o suprafață de două hectare, de activitate ocupându-se o echipă formată din zece persoane.

Articolul precedentDOLJ. 6,86 % rata șomajului
Articolul următorBAC 2019, sesiunea de toamnă: 34,75% rata de promovare în județul Dolj