O piață pentru producătorii autohtoni a fost inaugurată, vineri, la Craiova, edilul urbei, Lia Olguța Vasilescu, precizând faptul că în acest complex se vor vinde produse cât mai naturale, la prețuri decente, iar dacă acest concept va avea succes, va fi extins și în celelalte piețe ale municipiului. În Piața Chiriac vor fi comercializate fructe, legume, flori, obiecte lucrate manual din lemn sau ceramică, funcționând aici și un supermarket cu produse românești provenite de la fabrici din întreaga țară.

Potrivit directorului SC Piețe și Târguri, Alin Mărăcine, legumele sau fructele pot fi testate direct în magazin, în prezent fiind listate aproximativ 1.500 de produse.

„Magazinul are 360 metri pătrați, fără depozit. În prezent, avem producători din toată țara. Produsele găsite la raft sunt fabricate în țară. Pentru boxe, avem cereri de închiriere pentru 80% dintre ele, dar se vor ocupa la maximum, cu siguranță, săptămâna viitoare. Partea de magazin este completă. Noi am gândit această piață, acest complex, compus din două părți: cea de magazin unde găsim exclusiv produse românești, iar la boxe avem, conform legii, minim 40 % pentru producători, restul pentru societăți comerciale. Dacă în magazin poate nu vom vinde șervețele sau detergent, de exemplu, le vom găsi într-una dintre boxe”, a explicat Mărăcine.

În Piața Chiriac vor ajunge și produse ale Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Dăbuleni, însemnând cartoful dulce, struguri, kaki, coacăze sau curmale chinezești.

„Este un pas important și vom fi prezenți. Așteptam demult acest lucru. Pentru fermierii care produc în cantități mici este foarte greu să pătrundă în supermarketuri. Acolo trebuie să livrezi pe grafic, să ai cantitate. Putem da o lecție supermaketurilor, să arărăm că avem o piață a noastră. Aici își pot prezenta produsele, le pot vinde în condiții normale și la prețuri corecte. Cartoful dulce îl vom aduce în septembrie, în august vom veni cu struguri. Avem și alte sopecii precum curmale chinezești, kaki, afine, zmeure, coacăze. Consumatorii din Dolj le vor gusta și cu siguranță le vor aprecia”, a spus reprezentanta Stațiunii de Cercetare Dăbuleni.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a precizat că prețul produselor nu va fi unul mare, că scopul autorităților nu este acela de a obține profit, ci de a veni în sprijunul producătorului autohton și, ulterior, în sprijinul consumatorului.

A contat, pentru Vasilescu, și modul în care s-a construit, considerând că acest complex trebuie să fie plăcut ochiului.

„Aici am vrut să fie altceva. Să fie frumos, în primul rând, să fie ieftin, amintind că adaosul este de 5%. Am discutat cu domnul director de la Piețe și am stabilit că nu ne interesează să facem profit, ci să arătăm că producătorii români pot aduce marfă competitivă, de calitate, doar că trebuie ajutați. Am luat legătura cu toți primarii de pe Valea Dunării și ne-au promis că se vor asigura să avem aici produse de sezon. Înseamnă că nu vom găsi, de exemplu, aici, roșii în timpul iernii. Dacă le vom găsi, ne vom asigura că sunt din solarii. Piața încă nu este deschisă în totalitate, dar în maximum o săptămână toate spațiile se vor ocupa. Noi încă suntem în discuții cu producătorii. Ne interesează să avem marfă de calitate. În magazin vor rula filme cu producătorii, cum cultivă, cu munca dumnealor. Sunt lucruri abia la început și pentru noi. Nu avem un concept de piață în România așa cum ne-am gândit noi să facem aici, fapt pentru care de la zi la zi pot apărea schimbări. Dacă va fi un proiect reușit, îl vom extinde și la celelalte piețe din municipiu”, a menționat Vasilescu.

Aceasta a transmis un mesaj clar producătorilor. Ei trebuie să fie conștienți de faptul că nu trebuie să existe stimulenți puși pe produse.

„Prefer ca roșia să vină cu două sptămâni mai târziu, față de alte piețe, dar să fie bună. Sănătatea consumatorului să primeze. Ne vom asigura de acest lucru”, a completat edilul Craiovei.

Consiliul Județean Dolj va implementa un proiect, tot pentru zona de legume-fructe din județ, însemnând că va construi trei mari depozite pentru astfel de produse.

„Doljul are potențial. Avem terenul agricol extraordinar de bun. Solul ne permită însă, pentru partea de fructe și legume, să ne dezvoltăm. Sunt zone cu tradiție și este bine să venim cu o infrastructură pentru acești doljeni. Vrem ca în cele trei mari zone din județ cunoscute pentru legume și fructe să facem trei depozite. Vor funcționa atât pentru cooperative, cât și pentru întreprinzători individuali. Unul va fi cu fonduri europene, două cu fonduri proprii”, a precizat Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj.

Primarii localităților doljene din zonele recunoscute pentru legume și fructe apreciază implicarea autoritățlor și spun că piața de desfacere este esențială pentru producători. Producători care, potrivit edilului din Desa, „au tot avut răbare. Așteaptă de vreo 30 de ani să se întâmple ceva bun. Să sperăm că nu au așteptat în zadar…”, a concluzionat primarul.

Sursa: Realitatea de Dolj

Articolul precedentUn nou Cod Galben de ploi, în Oltenia
Articolul următorProtagonistul din Nașul, actorul James Caan, a murit!