La Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, din județul Dolj, sunt semnalate  cazuri în care pacienți cu tuberculoză sunt văzuți zilnic la magazinele din apropierea unității medicalele, deși în cazul acestora ar trebui să se respecte procedura de izolare, reprezentând un pericol pentru comunitate.

Bolnavii pot ieși din curte fără a fi observați de către paznic întrucât gardul împrejmuitor este rupt „pe alocuri”, nemaifiind reparat de 40 de ani, potrivit conducerii Spitalului Leamna.

Reprezentanții unității medicale au și o informare către administrația județeană, după ce Consiliul Județean Dolj a cerut date despre aceste cazuri printr-o adresă trimisă la începutul lunii trecute.

„Pacienților nu le este permisă libera circulație în afara spitalului, pe perioada internării, dar sunt și particularități care favorizează accesul în afara unității sanitare, fără acordul personalului. Astfel, spitalul este prevăzut cu un gard împrejmuitor de aproximtiv 2.000 de metri care nu a fost reparat de cel puțin 40 de ani, acesta pe alocuri fiind întrerupt. Curtea spitalului este prevăzută cu un parc cu verdeață iar o parte dintre pacienți au program obligatoriu în aer liber, ca parte a terapiei antibacilare. Lor li se face zilnic instructaj cu privire la obligativitatea de a nu părăsi incinta spitalului, dar având în vedere cele expuse anterior, aceștia au pe unde ieși, cu toate că personal de pază există permanent, o persoană pe tură”, informează conducerea unității medicale din Leamna.

Deși sunt prinși de nenumărate ori că ies din curtea spitalului, existând un sistem de supraveghere video, măsura pe care o poate lua personalul sanitar este dor o mustrare. Bolnavii trebuie ținuți în spital, internați, până testele efectuate devin negative și astfel nu mai reprezintă pericol pentru colectivitate.

Culmea este că bolnavii merg la magazin nu doar pentru a-și completa meniul zilnic de hrană, ci pentru a cumpăra țigări sau alcool.

„Suntem în procedură de modernizare, de un an, etapă care va cuprinde și înlocuirea totală a gardului și a porților de acces. Sunt și camere de supraveghere, fiind astfel depistați pacienții care au părăsit incinta, dar singura măsură este mustrarea pentru că un astfel de pacient trebuie să rămână internat până la negativare, fiind un periocol epidemiologic pentu comunitate. Uneori suntem obligați să îi menținem internați, indiferent de comportament, aceștia fiind cu stare socială precară și cu diverse vicii, etilism cronic, tabagism. Tratamentul trebuie urmat poate și luni de zile și de aceea ei găsesc anumite tertipuri pentru a-și continua viciile”, se mai arată în informare.

Reprezentanții spitalului dau asigurări că sunt într-un permanent proces de găsire a unor soluții care să ofere drepturi pacienților dar și un set de obligații minimale.

Articolul precedentZiua porților deschise la Clubul Sportiv Școlar Craiova
Articolul următorMotociclist din Craiova, la spital după ce a fost rănit în accident