Bright lights at the end the hospital corridor. The concept of life and death.

Sindicatul Promedica și USMR – Alianța Medicilor declanșează, vineri, grevă japoneză, fiind nemulțumiți de reducerea bugetului alocat sistemului de sănătate, de faptul că noile sume de bani au fost stabilite fără o dezbatere inițială și de diminuarea veniturilor tuturor angajaților din sistem, prin limitarea sporului pentru condiții periculoase și vătămătoare și interzicerea cumulului pensie.

Reprezentanții Sindicatului Promedica și USMR-Alianța Medicilor se declară nemulțumiți de faptul că bugetul Ministerului Sănătății scade cu aproape 23 de unități procentuale.

„Bugetul alocat sănătății scade cu 22,83%. În România, cheltuielile pentru sănătate sunt mai mici decât în orice altă țară din UE! Propunerea de buget a noului Guvern vine cu vești proaste pentru sistemul de sănătate! Ministerul Sănătății ar urma să primească mai puțin cu 22,83%. Nu tolerăm în nici un fel această situație și solicităm audiență la ministrul sănătății! Cheltuieli din sănătate sunt la nivel minim istoric. Medicii și pacienții nu trebuie să accepte această decizie, având în vedere că în România, cheltuielile pentru sănătate sunt mai mici decât în orice altă țară din UE, atât pe cap de locuitor, cât și ca procent din PIB (5,2 % din PIB în 2017, comparativ cu media UE de 9,8 %), conform celui mai nou raport al Comisiei Europene”, se arată într-un comunicat de presă.

Mai mult, spun aceștia, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind modificarea OUG 114, prin care printre care interzicerea cumulului pensie-salariu la stat și se  limitează sporul pentru condiții vătămătoare pentru bugetari.

„Aceste măsuri vor duce la scăderea tuturor salariaților din sistemul de sănătate, iar consecința va fi decizia de a pleca din țară și a lucre în sisteme de sănătate unde munca este respectată și remunerate pe măsură. Atragem atenția asupra faptului că deficitul de forță de muncă în domeniul sănătății rămâne critic, numărul de medici și de asistente medicale fiind printre cele mai scăzute din Europa. În 2018, Guvernul a abordat această problemă printr-o ordonanță de urgență care prevedea creșteri salariale substanțiale și rapide, în urma căreia salariile medicilor din spitalele publice au crescut de peste două ori. Ordonanța a fost adoptată ca urma protestelor personalului medical. Dacă veniturile personalului medical scad vom ieși din nou în stradă”, se amai arată în comunicat.

Lipsa dezbaterii bugetului reprezintă o a altă nemulțumire.

„Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când bugetul nu se dezbate. Democrația înseamnă dezbatere! Nu putem lupta împotriva dictaturii omorând democrația. Bugetul trebuie dezbătut”, transmit reprezentanții Promedica și USMR Alianța Medicilor.

Articolul precedentCeartă în Consiliul Local Craiova, după numirea unui nou director la una dintre regii
Articolul următorPetrecere de Crăciun pentru micii baschetbaliști ai Craiovei