Sectorul ATI COVID din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova va fi reorganizat, pe fondul crizei provocate de lipsa locurilor, cei din conducerea unității medicale luând decizia suplimentării numărului de paturi de la 20 la 25 pentru pacienti adulți COVID-19 pozitivi. Totodată, se vor reduce de la patru la două, numărul de paturi ATI pentru copii COVID-19 pozitivi.
Potrivit directorului medical al SCJU Craiova, Cristiana Geormăneanu, se reduce numărul de paturi pentru copii pentru că incidența în cazul lor este redusă.
Într-un an, spune Geormăneanu, trei copii confirmați cu COVID-19 au fost internați în clinica ATI sector Covid a SCJU Craiova.
Conducerea SJCU Craiova a luat și măsuri pe termen mediu în privința acestui sector.
„Pe termen mediu, se urmărește creșterea capacității Secției ATI COVID-19 care va beneficia de un număr de 30 de paturi, printr-un proiect depus de instituția noastră în 31.12.2021, în cadrul Apelului POIM. Proiectul se află în curs de evaluare și prevede realizarea unei construcții modulare în exteriorul unității medicale”, a menționat directorul medical al SCJU Craiova.
În prezent, medicii SCJUC se confruntă cu un val de prezentări în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a pacienților suspecți sau pozitivi COVID-19, care sosesc în stare gravă sau foarte gravă.
„Conform reglementărilor interne, pacienții COVID-19 pozitivi sau suspecți sunt evaluați, investigați și beneficiază de îngrijiri medicale în cadrul sectorului izolator de la parterul Clinicii de Cardiologie Intervențională – sector care a fost organizat și dotat pentru aceste activități medicale, în urmă cu un an, la debutul pandemiei de Covid 19. Acest sector dispune de 18 paturi cu sursă fixă de oxigen, iar pacienții primesc tratament complex si oxigenoterapie, putand fi ventilați mecanic, invaziv sau nonivaziv, dupa caz. Echipa de management a SCJUC este preocupată de această situație și depune permanent eforturi de identificare si implementare a unor soluții rapide pentru ca pacienții suspecți sau pozitivi COVID-19 care necesită internare în ATI, să beneficieze de îngrijiri medicale și astfel, niciun pacient să nu fie lipsit de tratamentul medical necesar”, a completat Geormăneanu.
Pentru toți pacienții suspecți sau pozitivi COVID-19 care necesită internare, in lipsa unor paturi libere în ATI sector COVID, SCJUC a solicitat sprijinul Centrului Județean pentru Conducere și Coordonare a Intervenției Dolj, astfel încât să se identifice paturi libere ATI în alte spitale și să se realizeze transferul pacienților către acestea.
O reală problemă a unității spitalicești, care împiedică suplimentarea cu un număr foarte mare de paturi a ATI-ului este, potrivit directorului Laurențiu Ivanovici, instalația de oxigen. Aceste echipamente sunt vechi de peste 50 de ani și nu ar face față unui număr foarte mare de paturi, oricât s-ar încerca o organizare în această direcție.
Sursa: Realitatea de Dolj