Semne buna vara are pentru cultivatorii de pepeni din Dăbuleni, judeţul Dolj. Recolta este una bogată, după cum susţin producătorii şi mai mult decât atât sunt şanse, ca anul acesta, lubeniţele să ajungă în magazine din Suedia. Cumpărătorul a specificat şi condiţii pentru a încheia un contract, fiind căutat un anumit soi de pepene. Tot pentru a promova acest brand al Olteniei, în perioada 22-24 iunie, autorităţile locale vor organiza „Festivalul Lubeniţei”.

De mare ajutor în această legătură cu potenţialul client din Suedia este faptul că la Dăbuleni oamenii au înţeles că trebuie să lucreze în echipă. Astfel aceştia s-au asociat şi au constituit Cooperativa „Patria Lubeniţelor”.
„Sezonul lubeniței de Dăbuleni este deschis. Avem o cooperativă care, cu siguranță, o să îi ajute pe fermieri să își vândă mult mai bine marfa. Produsele noastre merg la nivel național și, să sperăm cu puțin noroc, dacă producătorii vor îndeplini toate condițiile, să meargă și în afara țării. Cooperativa a primit o ofertă din Suedia, iar noi am purtat discuții cu fermierii și ne-au comunicat că le-a fost cerută o anumită cantitate, pepenele să aibă între patru și șase kilograme și am înțeles că vor un anumit soi de lubeniță pe care îl vor acolo în Suedia pe piață. Acolo marfa va merge în supermarket”, a precizat Claudia Ghiță, purtător de cuvânt al Primăriei Dăbuleni.

În pieţele din Bucureşti

Şi în acest an, cei mai mulți dintre producătorii de lubenițe din Dăbuleni vor lua drumul Capitalei. Deși distanța este mult mai mare, iar transportul presupune cheltuieli suplimentare, tot mai convenabilă este această variantă. „Am pornit foarte bine. Nu prea avem de ce să creștem prețurile. Vom aduce pepeni și în Craiova, dar tot Bucureștiul rămâne baza. Este mai greu din cauza distanței, însă vânzarea nu se compară”, a spus unul dintre producători.

Locuri speciale pentru pepeni

Reprezentanții Direcției pentru Agricultură Dolj vin în ajutorul cultivatorilor de pepeni din întreg județul. Directorul instituției, Adrian Popa, a menţionat că producătorii din Dăbuleni vor avea spaţii special amenajate în pieţe.
„Ca în fiecare an, producătorii de lubeniță din județ vor avea locuri clar delimitate în piețe. Mai mult, voi discuta cu cei de la Piețe Craiova despre posibilitatea de a face două piețe din municipiu strict pentru producători. De luniîncolo ne vom întâlni și cu cei care cultivă pepeni pentru a discuta despre facilitarea accesului acestor oameni în supermarket-uri. La Dăbuleni avem o cooperativă, „Patria lubenițelor Dăbuleni” și va fi mai ușor, sperăm noi să luăm decizii și să purtăm negocieri. Ne vom întâlni cu producătorii din zonă și vom discuta toate aspectele”, a spus Popa.

2 lei/kilogram la tarabă, 60 de bani/kilogram-varianta en-gross

În ceea ce priveşte preţurile practicate, în piaţă, un kilogram de lubeniţă se vinde cu 2 lei, 4 lei costă pepenele galben, iar cei care vor să cumpere cu ridicata trebuie să ştie că un kilogram de lubeniţă poate fi cumpărat cu 50 sau 60 de bani. În perioada 22-24 iunie, la Dăbuleni va avea loc „Festivalul Lubeniţei”, eveniment din cadrul căruia nu vor lipsi activităţile cultural artistice.

Articolul precedentA fost găsită persoana care a vandalizat sediul Primăriei Fărcăşeşti din Gorj
Articolul următorŞeful PNL Olt, de acord cu Codul Administrativ propus de PSD. „Atunci când sunt lucruri corecte, trebuie să le spunem că sunt corecte“