Un proiect ambițios care privește mai multe laturi ale promovării mersului pe bicicletă se derulează, în prezent, în municipiul Craiova, în incinta a cinci licee din Craiova urmând a se construi sau monta rasteluri.
Proiectul „Comunități pe biciclete” este finanțat de către Primăria Craiova conform Legii nr. 350/2005, cu un buget total de 28.500 lei, din care 25.000 de lei din buget, iar diferența contribuția Asociației Junior Chamber International Craiova, „răspunzătoare” de tot ceea ce se promovează în rândul tinerilor.
„Proiectul se încadrează în domeniul educație civice și are ca obiectiv general promovarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ în municipiul Craiova prin educarea comportamentului de eco-mobilitate în rândul tinerilor, prin implicarea a 900 de tineri în activități pe teme de educație rutieră, stil de viață sănătos și eco-mobilitate, plimbări tematice”, menționează reprezentanții Asociației Junior Chamber International Craiova.
Beneficiarii proiectului sunt tinerii cu vârste cuprinse între 16-35 ani, liceeni, studenți sau angajați, cu implicare atât a persoanelor care folosesc bicicleta ca mijloc de transport ocazional cât și a celor care nu o folosesc deloc.
„Printre activitățile principale ale proiectului amintim ateliere educative pe teme de educație rutieră pentru bicicliști, eco-mobilitate și stiluri de viață sănătoasă, acțiuni de informare, promovare a respectării regulilor de circulație și a bicicliștilor, construirea/montarea de rasteluri în cinci unități școlare din oraș, proiecții de film și discuții pe tema eco-mobilității”, mai spun reprezentanții Asociației.
Unitățile școlare care vor avea rasteluri sunt Colegiul Național „Nicolae Titulescu”, Colegiul Național „Ștefan Velovan”, Liceul Teoretic „Tudor Arghezi”, Liceul „Traian Vuia” și Colegiul Național „Elena Cuza”.
Potrivit reprezentantului Asociației Junior Chamber International Craiova, Iulian Tănase, au fost alese aceste cinci unități întrucât de la unele au existat solicitări, cum este cazul Colegiului „Titulescu”, dar și datorită dorinței tinerilor de a utiliza bicicleta pentru a ajunge la cursuri, lipsa rastelului fiind unul dintre impedimente.
Tănase a mai spus că din discuțiile cu elevii, care au loc în această perioadă, a mai rezultat faptul că aceștia se tem să circule cu bicicleta prin oraș, lipsa pistelor fiind marea problemă.
Proiectul a luat naștere în urma unui chestionar aplicat unui număr de 2.300 de liceeni, răspunsurile acestora aducând în atenția autorităților cele două mari lipsuri: rasteluri și lipsa pistelor pentru bicicliști.
Reprezentantul Asociației Junior Chamber International Craiova a mai spus că acest proiect va fi extins la nivelul municipiului Craiova, dialogurile comunitare și atelierele de educație rutieră fiind alte două obiective ale programului.