Transportul public în comun realizat de RAT Craiova SRL va fi extins în comunele Breasta, Bucovăț, Cârcea, Ișalnița, Malu Mare şi Pielești, joi fiind votată, în ședința de consiliu local din această lună, aprobarea înfiinţării Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI): „Asociaţia Metropolitană de Transport Public Craiova”.
Comunele Breasta, Bucovăț, Cârcea, Ișalnița, Malu Mare şi Pielești au statut de membru în cadrul acestei asociații.
Patrimoniul social inițial al asociației va fi de 8.000 lei, Craiova urmând să participe cu o contribuție în numerar de 2.000 lei, iar celelalte localități cu 1.000 de lei, fiecare.
„Prin înfiinţarea ADI-Transport, se va îmbunătăţi eficienţa de planificare a transportului public, se va crea o reţea integrată, eficientă din punct de vedere al costurilor, şi se va îmbunătăţi accesibilitatea cetăţenilor la serviciile de transport public“, se arată în raportul de aprobare a proiectului de hotărâre.
Reprezentanții Primăriei Craiova consideră că printr-un asemenea proiect se va mai rezolva o parte din problema traficului rutier.
„Dezvoltarea continuă a municipiului Craiova a determinat o dezvoltare accelerată a UAT-urilor limitrofe, motiv pentru care nevoia de deplasare a cetățenilor și creșterea mobilității urbane au devenit priorități ale administratiilor publice locale. În prezent, populația se deplasează înspre/dinspre municipiul Craiova, preponderent cu autoturisme proprii, ducând la volume mari de trafic rutier și în zonele periurbane“, se mai arată în raport.
În cadrul ședinței de consiliul local de joi, consilierul Marian Vasile a întrebat de ce comunele Șimnicu de Sus, Mischii sau Podari nu fac parte din această asociație, considerând că și aceste localități sunt aproape de municipiul Craiova.
„Nu le-am invitat noi la discuții, nu a venit propunerea din partea noastră sau nu au vrut ele?! Cred că și acolo ar fi binevenit un asemenea tip de transport”, a spus Vasile.
Edilul Lia Olguța Vasilescu a menționat faptul că primarii din localitățile respective nu au dorit să facă parte din această asociație.
Vasilescu a mai spus că în funcție de gradul în care RAT Craiova poate susține acest proiect, el se poate extinde și către alte comune.
„S-a făcut o analiză la RAT Craiova și atât se poate, momentan. Solicitări au mai fost, de exemplu, și de la Segarcea, dar aceasta este, în prezent, posibilitatea RAT. Vom vedea pe viitor în ce măsură se va extinde acest proiect”, a explicat Vasilescu.
Asociaţia de transport va fi condusă de un consiliu director, format din preşedintele asociaţiei de dezvoltare intercomunitară şi încă cel puţin patru membri aleşi din rândul membrilor adunării generale a asociaţiei.
Sursa: Realitatea de Dolj