Doljenii care suferă de boli grave optează pentru tratamentul în străinătate, fiind obligați să se asigure de faptul că sistemul medical din ţară nu le dă nicio şansă. Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate Dolj, anul acesta, în perioada ianuarie-august, au fost depuse și aprobate pentru eliberarea formularului S2(E112), în baza căruia se face tratamentul peste hotare, șase cereri.

Afecţiunile pentru care au fost solicitate aceste documente sunt de natură cardio-toracice/vasculare sau tumori, după cum au informat reprezentanții CAS Dolj. „De la începutul anului şi până în prezent, au fost depuse și aprobate pentru eliberarea formularului E2, șase cereri. Anul trecut au fost înregistrate 16 asftel de solicitări din partea doljenilor. Referitor la afecțiuni, cele mai frecvente afecțiuni tratate în clinicile din străinătate sunt cardio-toracice/vasculare sau tumori”, a precizat Claudia Șerban, purtător de cuvânt al CAS Dolj.

Contravaloarea serviciilor medicale se decontează între instituțiile dintre cele două state, în baza unor facturi, sumele fiind diferite în funcție de intervenția medicală. Anul trecut, CAS Dolj a decontat suma de 32.440 de euro, sumă corespunzătoare a trei formulare S2.

Pentru a beneficia de aceste servicii, asiguraţii trebuie să depună la casele de asigurări de sănătate o serie de documente precum o cerere, o copie a actului de identitate sau, după caz, a certificatului de naştere; un raport medical care va conţine recomandarea pentru efectuarea tratamentului în străinătate, dosarul medical din care să rezulte diagnosticul pacientului şi faptul că serviciul medical solicitat nu poate fi efectuat într-un interval de timp normal în nici una din unităţile sanitare din România, precum şi o confirmare scrisă din partea unităţii sanitare din statul membru al Uniunii Europene, din care să rezulte disponibilitatea de a acorda respectivul serviciu medical în perioada indicată de persoana solicitantă.

 

Articolul precedentDoljul, sub cod galben de ploi
Articolul următorUn rănit în urma unui carambol cu trei maşini, la Filiaşi