Aproape 44.000 de cărți funciare au fost eliberate, ieri, gratuit pentru proprietarii imobilelor din 26 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din județul Dolj, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor au fost finanțate atât din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR), cât și din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj.
Prin acest demers, comuna Brădești a devenit complet cadastrată, proprietarii celor 15.873 de imobile primind cărțile începând de ieri. Aici, lucrările de cadastru general au început în anul 2019 și au fost finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
„Brădești este prima comună din județul Dolj care a fost cadastrată integral din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Urmează alte 30 de unități administrativ-teritoriale din județ și sunt convins că lucrurile vor merge din ce în ce mai bine. Este important să învățăm din experiență și să găsim soluții pentru problemele pe care le întâmpinăm”, a punctat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI.
”În ceea ce privește înmânarea documentelor rezultate în urma înregistrării gratuite în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară, evenimentul de astăzi reprezintă o premieră a acestui an, în sensul că ne-am deplasat noi, conducerea OCPI Dolj, la sediul primăriei Brădești pentru a înmâna personal aceste documente, având în vedere și măsurile generate de pandemia COVID 19. Sperăm ca prin această acțiune să aducem certitudinea că Programul Național de Cadastru și Carte Funciară funcționează și se văd rezultatele noastre, deloc de neglijat, având în vedere poziția fruntașă ocupată de județul Dolj la nivel național”, a menționat directorul OCPI Dolj, Mihai Cilibiu.
Celelalte 27.727 de imobile înregistrate gratuit în sistemul integrat de cadastru și carte funciară aparțin locuitorilor din comunele Afumați, Amărăștii de Sus, Băilești, Braloștița, Bratovoești, Bulzești, Călărași, Calopăr, Catane, Celaru, Cernătești, Coșoveni, Dăbuleni, Fărcaș, Galiciuica, Ghercești, Giubega, Gogoșu, Pleșoi, Podari, Predești, Sălcuța, Seaca de Câmp, Terpezița și Urzicuța. Lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților în evidențele de cadastru și carte funciară pe sectoare cadastrale au începute în anul 2018 și au vizat o suprafață totală de 18.463 de hectare. Finanțarea a fost asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin OCPI Dolj. Noile cărți funciare vor fi predate primarilor celor 25 de comune până la finalul acestei săptămâni.
În prezent, din totalul de 111 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din județul Dolj, cinci sunt cadastrate în proporție de sută la sută, respectiv Drănic, Mischii, Goicea, Coțofenii din Dos și Brădești, iar în alte 106 se desfășoară lucrări de cadastru general în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și la nivel de sector cadastral.