Darius Vâlcov scapă de condamnarea în dosarul privind mita pentru Centrul istoric al Slatinei. Curtea de Apel Craiova a dispus, joi, încetarea procesului faţă de fostul primar şi ministru al Finanţelor, după ce Tribunalul Dolj îl condamnase la peste 6 ani de închisoare.

În acest dosar, Tribunalul Dolj l-a condamnat pe Vâlcov la şase ani şi şase luni de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Sentinţa de fostul ministru iar joi, Curtea de Apel Craiova a decis încetarea procesului faţă de inculpat.

Decizia este definitivă.

„În baza art. 421 pct. 2 lit. a Codul de procedură penală, Admite apelul declarat de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan, împotriva sentin?ei penale nr. 309 din 21.07.2020 pronun?ată de Tribunalul Dolj, în dosarul nr. 43049/3/2015. Desfiinţează hotărârea instanţei de fond în parte, sub aspectul laturii penale şi, rejudecând: În temeiul art. 396 alin. 6 Codul de procedură penală, raportat la art. 16 lit. f Codul de procedură penală; Dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Vîlcov Darius Bogdan, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 5 C.pen.; luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 5 C.pen. şi trafic de influenţă, prev. de art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C.pen. Menţine dispozi?ia de confiscare de la inculpat a sumei de 4.296.270 lei, în baza art. 19 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 112 lit. e Cod penal şi art. 289 alin.3 Cod penal, şi art. 201 alin.1 Cod penal. Menţine dispoziţia de desfiinţare a înscrisurilor fictive precum şi cea de plata cheltuielilor judiciare către stat. În privinţa celorlalte dispoziţii ale sentinţei apelate, care nu contravin rezolvărilor juridice din prezenta decizie, se aplică prevederile art. 423 alin.2 Cod procedură penală şi se menţin. În temeiul art. 275 alin. 3 Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea deciziei la dispoziţia părţilor, persoanei vătămate şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, data de 15 martie 2023”, se arată în încheierea instanţei.

Denunţ al unui om de afaceri, care i-ar fi dat lui Vâlcov peste 2 milioane lei

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Dolj pe 20 iulie 2017, după ce, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au admis cererea lui Bogdan Darius Vâlcov, fost ministru al Finanţelor şi senator de Olt, de strămutare a procesului în care este judecat pentru luare de mită şi trafic de influenţă la Tribunalul Olt.

Dosarul se bazează pe denunţul unui om de afaceri, Sorin Păduraru, care a derulat contracte cu Primăria Slatina. Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada noiembrie-decembrie 2012, pe când Vâlcov era primar al municipiului Slatina, acesta i-a pretins omului de afaceri un procentaj de aproximativ 10-15% din sumele încasate de societatea sa de la municipalitate, în baza unui contract semnat anterior.

În perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013, mai spun anchetatorii, Vâlcov a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât afaceristul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.

„Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei, fără TVA”, se arată într-un comunicat al DNA.

Darius Vâlcov este acuzat că a procedat la fel şi în cazul unui alt contract încheiat de instituţia publică pe care o reprezenta cu o altă societate comercială, Condor Păduraru, privind reabilitarea Centrului istoric al Slatinei, preţul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA.

„În luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru semnarea respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuarea la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei”, mai spun procurorii.

Achitat şi în Dosarul „Millenium Topographica”

În 2021, Magistraţii Curţii de Apel Craiova au decis achitarea definitivă a fostului ministru Darius Vâlcov, într-un alt dosar, în care acesta era acuzat de instigare la dare de mită. Achitare au primit şi ceilalţi inculpaţi din dosar.

În același dosar au fost deferiți Justiției Mircea Dogaru, fost consilier juridic al Millenium Topographica şi Elena Calotă, administratorul societăţii, ambii pentru dare de mită şi funcţionarul public din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Olt, Eduard Cincu, pentru luare de mită.

Şi în cazul acestora, instanţa a dispus achitarea. Aceeaşi decizie fusese luată, cu un an mai devreme, şi de instanţa de fond, Tribunalul Gorj.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a putea pronunţa definitiv, pe 6 aprilie, într-un alt dosar în care fostul ministru al Finanţelor a primit o condamnare iniţială de opt ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Vâlcov mizează pe înjumătăţirea pedepsei sau pe prescrierea faptelor.

Articolul precedentEnrique Iglesias este headliner la cel mai mare festival de muzică din sudul României
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET