Prețul gigacaloriei va crește, la Craiova, în sezonul rece viitor, acest lucru fiind votat, joi, de către consilierii municipali.

Proiectul de hotărâre prin care tariful local de facturare pentru populație va creşte de la 388,33 lei/Gcal, la 420,08 lei/Gcal (preţuri fără TVA) a trecut de votul consilierilor la ședința din această lună.

Primarul Lia Olguța Vasilescu a menționat că această creștere era inevitabilă. Totul, spune ea, pentru ca municipiul să nu se găsescă în situația de a rămâne fără căldură.

„Noi nu ne dorim să crească prețul. Din păcate, situația de la nivel național ne aduce în această conjunctură. Sunt deciziile pe care suntem obligați să le transpunem în hotărâri de Consiliu Local. Dacă nu votăm aceste tarife, este foarte simplu: nu ni se mai virează energia termică pe timpul iernii”, a explicat Vasilescu.

Aceasta a mai spus că se lucrează la o strategie termică a municipiului Craiova, dar a recunoscut că sunt situații, cum este cea din prezent, când autoritățile locale „joacă cu arma la tâmplă”.

„Există o strategie termică a orașului. Ne dorim să accesăm fonduri europene pentru înlocuirea tuturor conductelor. Nu suntem în situația Bucureștiului, dar în 10 ani putem să ajungem și noi în această situație și pentru asta vom lua fonduri europene. Este clar că cea mai bună energie livrată este în sistem de termoficare și, probabil, va rămâne singura din Europa care se va accepta peste câțiva ani. Între timp, investim în panouri fotovoltaice. Din cauza asta, lucrăm la două proiecte acum, ca pe suprafața fostei gropi de gunoi de la Valea Șarpelui, pe o parte să se facă parc, iar pe cealaltă parte să punem panouri. De asemenea, pe canalul casetat Cornițoiu, care este în zona Lidl vom pune panouri fotovoltaice, astfel încât să putem să ne asigurăm în sistem măcar iluminatul public. La ora actuală este nereglementat de stat ca ceea ce producem noi ca și energie din aceste panouri să se compenseze, adică să putem să primim în timpul iernii energia respectivă și că facem toate demersurile prin Asociația Municipiilor din România să ajungem în această situație. Complexul Energetic Oltenia se desprinde de CET II. Am avut întâlniri cu reprezentanții de la CEO, cât și cu ministrul energiei, ca să putem să obținem cele mai bune condiții pentru desprinderea CET II, adică să se dea suma de bani pe care noi am solicitat-o pentru supraviețuire, pe câteva luni de zile, exact cum s-a întâmplat și cu Termo Urban, pe care noi l-am finanțat la început. Să ne dea numărul de locomotive necesare transportului de cărbune, să ni se asigure toată cantitatea de cărbune necesară pentru alimentarea orașului Craiova și la preț de Complex Energetic Oltenia, având în vedere că peste câteva luni CET II va intra în concurență cu CEO. Aveți încredere că încercăm să găsim cele mai bune soluții, astfel încât Craiova să fie alimentată cu energie termică. Din păcate la multe dintre aceste situații, jucăm cu arma la tâmplă, pentru că nu suntem noi cei care putem să luăm deciziile respective. Acolo unde putem, negociem cu toate forțele”, a conchis edilul urbei.

Sursa: Realitatea de Dolj

Articolul precedentLEGILE PUTERII | Români, treziți-vă! Acum e timpul să fim uniți
Articolul următorŢigări de contrabandă ascunse la roata de rezervă a unui microbuz