Cinci proiecte depuse de către craioveni, din totalul de 39, în programul de bugetare participativă, au fost declarate câştigătoare, etapa de votare încheindu-se joi.
Cel mai votat proiect este din domeniul asistenţei sociale/sănătate. 785 de persoane au acordat voturi pentru „Comunitatea noastra sprijină integrarea persoanelor cu TSA pe piaţa muncii”, proiect depus de Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România, filiala Craiova. 20 de familii care au copii cu autism vor beneficia de acest proiect, ANCAAR urmând să fie alături de echipa de proiect si de copii si tinerii cu autism,în toate activitatile pe care aceştia le intreprind. Bugetul estimat de către cei care au depus proiectul este de 42.000 de euro.
Cel de-al doilea proiect câştigător priveşte domeniul amenajării spaţiilor publice, „CIVIC HUB” obţinând 643 de voturi. „Civic Hub” reprezintă o alternativă pentru tinerii din Craiova de a se dezvolta şi de a beneficia de un cumul de idei şi oportunităţi impărtăşite între ei, într-un cadru organizat şi prietenos astfel încât să conducă la coroborarea initiativelor de tineret si la unificarea mediului ONG in sprijinul tinerilor. Acest spatiu va reprezenta o comunitate de sine statatoare care va duce mai departe planul de tineret dezvoltat prin asocierea ONG-urilor in sustinerea candidaturii orasului Craiova la titlul Capitala Tineretului sustinuta de catre Primaria Craiova. Bugetul estimat este în valoare de 50.000 de euro.
„Evaluarea rezistenţei structurale a clădirilor de învăţământ din Municipiul Craiova” este cel de-al treilea proiect, acesta obţinând 620 de voturi. Bugetul estimat este de 33.000 de euro, ideea programului fiind identificarea şi analizarea din punct de vedere al structurii şi al vibraţiilor ambientale a multora dintre şcolile şi grădiniţele din Bănie. Acţiunea va dura 24 de luni, spun iniţiatorii.
„Craiova pe biciclete” este cel de-al patrulea proiect desemnat câştigător, cu 603 voturi. Obiectivul general al acestui program este promovarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ în Bănie, se va derula timp de 12 luni şi are un buget estimat la suma de 50.000 de euro.
„Supraveghere video locuri de joacă pentru copii” este proiectul care a fost votat de 559 de persoane. Cei care au venit cu această idee consideră că aceste sisteme se vor monta în funcţie de mărimea locului de joacă.
„De exemplu, dacă locul de joacă este < 200mp ar trebui sa existe 2 camere, intre 200-400mp – intre 2-4 camere iar peste 400mp – maxim 5 camere. Camerele vor trebui sa filmeze si sa inregistreze non stop imagini, iar monitorizarea acestora va cadea in sarcina Politiei Locale ce monitorizeaza in prezent si camerele de supraveghere din parcul Romanescu”, se arată în proiect. Un buget de aproximativ 50.000 de euro ar fi suficient pentru 30 de spaţii de joacă din Craiova.
Aceasta a fost o primă ediţie a bugetării participative, reprezentanţii Primăriei Craiova anunţând că proiectele vor urma cursul legal pentru a fi implementate cât mai repede posibil.