Creșterea tarifului pentru colectarea gunoiului, în Craiova, începând cu 1 februarie, a stârnit reacții aprinse în ședința de consiliu local, de joi, consilierii liberali și cel de la ALDE votând împotriva acestui proiect.
Marian Vasile, consilier PNL, consideră că saltul nu este justificat, mai ales că Salubritatea Craiova nu pare să intervină serios în problema colectării selective a gunoiului.
Acesta a adus în atenție și faptul că firmele sunt nevoite să plătească tarife exagerate, ceea ce descurajează investitorii.
„Văd că începem anul 2020 în aceeaşi manieră dezastruoasă în care punem taxe, bir craiovenilor. Nu există nici un fel de justificare responsabilă ca să mărim tariful, ca să mărim taxa de salubrizare, exceptând taxa de mediu. Sunt utilaje noi. În raport ni se prezintă că au crescut cheltuielile cu întreţinerea lor. Noi nu vom vota acest lucru, mai ales că prin acest proiect de hotărâre descurajaţi orice investiţie privată. Este inacceptabil de mare taxa de salubrizare pentru persoane juridice. Persoanele juridice în Craiova sunt taxate, supertaxate, superimpozitate de către autorităţi şi noi vrem să dezvoltăm mediul economic”, a spus Vasile.
La rândul lui, consilierul ALDE, Dumitru Mănescu, crede că aceste creșteri nu sunt justificate și că raportul întocmit de către reprezentanții Salubrității Craiova nu este „convingător”. Și acesta a pus accent pe implicarea superficială în privința colectării selective a gunoiului.
Primarul Mihail Genoiu a încercat să explice situația, menționând că aceste tarife cresc, mai ales, din cauza unei taxe impuse de Ministerul Mediului, în contextul unor norme europene.
„La nivelul oraşului Craiova şi al judeţului Dolj, deja operează un masterplan de deşeuri. Ştiţi bine că operatorul regional deja a fost desemnat în urma unei licitaţii, acesta operează în judeţ. În Craiova, prin contract, va intra în funcţiune după montarea containerelor îngropate. În mod normal, Salubritatea ştie că în final se va încheia contractul de delegare a serviciului de salubrizare şi cu toate acestea, această societate nu a încetat nici o clipă să se doteze, să-şi desfăşoare activitatea. În privinţa colectării selective, nici aici nu s-a oprit nimic. Cu toate că masterplanul de deşeuri are aceste containere de colectare selectivă, nu a făcut ca la Salubritate să nu apară acele containere stradale de colectare selectivă care anul acesta se înmulţesc. În privinţa creşterii tarifului, cea mai mare parte vine de la o taxă care este de la Ministerul Mediului. Nu vreau să fac remarcă răutăcioasă, dar Ministerul Mediului era condus de un ministru liberal, ALDE şi totuşi nu este nici vina dânsei pentru această taxă, pentru că este în baza unor normative europene”, a menționat Genoiu.
Noile tarife se aplică din luna februarie.
Astfel, dacă până acum tariful lunar era de 8,51 de lei/persoană, fără TVA, noul este în sumă de 10.77 de lei/persoană, fără TVA.
Agenții economici și instituțiile publice vor plăti 105,88lei/mc/lună fără TVA, iar până acum plăteau 83,74 de lei fără TVA/mc/lună.
Pentru colectarea deşeurilor municipale, tariful crește de la 122,63 lei fără TVA/mc/lună, la 155,06 lei/mc/lună, fără TVA.
Craiovenii care vor avea nevoie să le fie ridicat molozul sau lemnul rezultate în urma unor lucrări de construcții, vor plăti în loc de 194,62 lei fără TVA/mc, 215,29 lei fărăTVA/mc(pentru moloz) și în loc de 50,46 lei fără TVA, 61,54 lei fără TVA/mc, pentru lemn.
Toate aceste scumpiri au la bază, conform unui raport întocmit de Salubritatea Craiova, creșterea salariului minim, a tarifului pentru depozitarea gunoiului în Depozitul ecologic Mofleni sau a prețurilor pieselor de schimb, a combustibilului.