Proiectele cu finanțare europeană, pentru municipiul Craiova, se află în diverse stadii, edilul urbei, Mihail Genoiu prezentând, într-o conferință de presă susținută vineri, problemele care au apărut la unele dintre acestea și căile de rezolvare a lor.

La „Casa Rusănescu” din Craiova există o licitație, cea de-a treia, pentru desemnarea proiectantului.

„Pentru Casa Rusănescu avem un contract de finanțare semnat din primăvară și la care s-au ținut două licitații, fiind acum la a treia. Sunt la licitația pentru proiectarea Casei Rusănescu. Sperăm că de această dată nu vor mai fi probleme. Până acum, au fost probleme ce țin de completare de documentație”, a spus Genoiu.

Proiectele pentru depoul de tramvai și pentru calea de rulare au fost oprite întrucât s-a constatat că este nevoie și de serviciul unui expert de mobilitate.

„Alte trei proiecte sunt legate de reabilitatea atât a depoului de tramvai cât și a căii de rulare de pe Calea Severinului și cea de pe Henry Ford, care au fost sistate pentru că s-a constatat că trebuie să existe un expert de mobilitate. În această perioadă, Ministerul Dezvoltării a ținut o licitație pentru achiziția acestor servicii și a semnat contractul, de luni demarând activitatea de evaluare a proiectelor”, a mai spus edilul Craiovei.

Acesta a făcut precizări și în legătură cu proiectul privind cele 17 tramvaie, explicând ceea ce se va întâmpla în perioada următoare cu această situație.

„La contractul de peste 44 milionae de euro, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, care vizează cele 17 tramvaie, cu toate că în perioada de licitație au fost 11 firme care s-au interesat, se pare că la final nu a mai fost nimeni interesat. Nu s-a depus nicio ofertă. Miercuri, am fost la Ministerul Dezvoltării și am analizat aceste probleme. Se pare că sunt două aspecte. Unul dintre ele se referă la faptul că banii alocați pe aceste axe la nivel european, sunt mult mai mulți decât capacitățile de producție ale fabricilor din Europa. A doua problemă, care nu mai ține de nimeni, este cuplarea pe dimensiunile tramvaielor pentru că sunt mai multe game și fiecare producător are o anumită. Noi am solicitat o gamă și poate și aici este o necorelare. Vom vedea. S-au stabilit următorii pași: săptămâna viitoare se va reîncărca în sistem caietul de sarcini, în forma în care a fost conceput; trei săptămâni va fi în consultare publică, cei interesați pot trimite în scris problemele pe care le întâmpină; toate problemele vor fi preluate și analizate și cele mai importante vor fi prinse într-un act adițional la caietul de sarcini, astfel încât să nu fie considerată o modificare subsanțială și să poată să continue licitația. Caietul de sarcini se va modifica din mers. Este cea mai rapidă variantă. Lucru cert este că acest contract nu se va pierde, important fiind să scoatem un termen de livrare cât mai bun din această licitație”, a completat Genoiu.

Proiectele legate de reabilitarea blocurilor au fost depuse și ele, s-au semnat contractele de finanțare, cele de execuție, toate sunt în perioada de evaluare, după care urmează licitația, a mai spus primarul Craiovei. De asemenea, pentru Colegiul Carol I, autoritățile speră ca licitația să se țină anul acesta, pentru ca anul viitor să existe un constructor care să demareze lucrările de reabilitare.

Și pentru blocurile ANL, a mai spus edilul, termenul pentru depunere a ofertelor pentru primul bloc este 16 iulie. Genoiu a reamintit că prioritari vor fi angajații Ministerului Apărării Naționale după care societatea civilă.

Articolul precedentDirectorul Filarmonicii Oltenia, care le dorea „un glonţ în cap“ celor care au ieşit cu copiii în stradă, pe 10 august, acuzat că dă invitaţii pe simpatii politice
Articolul următorSub control judiciar după ce au fost prinşi de 14 ori vânzând ţigări de contrabandă