Au televizor în fiecare cameră, frizerie, un cabinet medical, pot petrece timp în bibliotecă, li se oferă posibilitatea să facă plimbări în aer liber, fiecare activitate derulându-se, însă, după reguli stricte pe care persoanele închise în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj le respectă întocmai.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul IPJ Dolj poate asigura condiţii pentru 42 de persoane private de libertate, gradul de ocupare fiind într-o permanentă dinamică.

„Dinamica urmăririi penale determină fluctuaţii ale acestui procent. Astfel, la data de 29 ianuarie 2019, procentul de ocupare a CRAP era de 76%”, au transmis reprezentanții IPJ Dolj.

Referitor la drepturile pe care le au persoanele care ajung să fie „cazate”  la subsolul IPJ Dolj, acestea sunt respectate întocmai, toate acţiunile derulându-se cu maximă stricteţe. Dreptul la asistenţă medicală, asigurat de cadrele medicale, dreptul la vizita săptămânală, asigurat conform Regulamentului de Ordine Interioară în spaţii special amenajate, dreptul de petiţionare şi la corespondenţă, asigurat prin instalarea în interiorul a unei cutii poştale, dreptul la convorbiri telefonice, acestea sunt cele mai importante drepturi ale persoanelor reținute sau arestate preventiv.

Fiecare cameră din Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv este dotată cu televizor, iar cei care vor să citească au la dispoziție cărțile din biblioteca instituției.

„Aici se găsesc aproximativ 50 de cărţi. În principal, fondul este alcătuit din cărţi de beletristică. Dintre cărţile existente în bibliotecă, cel mai mare interes îl prezintă, însă, cele de natură juridică. De asemenea, persoanele private de libertate beneficiază de televizor în fiecare cameră și de supraveghere medicală asigurată de personal calificat din cadrul centrului medical al IPJ Dolj”, au mai spus reprezentanții IPJ Dolj.

Foarte aşteptat este, pentru persoanele din Centru, şi momentul în care pot să ieși în curtea interioară, în aer liber. Ieşirile din celule se fac cu ochii pe ceas, fiecare arestat având la dispoziţie o oră pentru a face sport sau doar pentru  plimbări, în funcţie de preferinţe.

Un alt program mult aștepat este şi cel privitor la vizitele din exterior. Cu acest prilej, cei aflaţi după gratii au dreptul să primească pachete cu cele necesare.

„Zilele de vizită  pentru persoanele private de libertate sunt de luni până vineri, în funcţie de litera cu care începe numele persoanei, în ordine alfabetică. Acestea pot primi lunar un pachet cu produse alimentare în greutate de maxim 10 kilograme, la care se poate adăuga o cantitate de maximum șase kilograme de fructe şi legume, precum şi o cantitate de maximum 20 de litri de apă minerală şi/sau băuturi răcoritoare”, au mai transmis reprezentanții instituției.

În ceea ce priveşte mâncarea, arestaţii primesc trei mese pe zi, meniul fiind asigurat de Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova. Transportul hranei zilnice se face cu mijloacele auto din dotarea IPJ Dolj, valoarea zilnică a unui meniu fiind de 8 lei, suma de 5 lei reprezentând produsele alimentare şi 3 lei/zi cheltuieli cu prepararea unui meniu.

Articolul precedentCraiova a anunţat transferul atacantului Carlos Fortes
Articolul următorMaşina unui tânăr din Dolj, incendiată de fostul iubitei – FOTO