Avocaţii din cadrul Baroului Dolj vor protesta, începând de luni, timp de două săptămâni, cu banderole albe, nemulțumiți fiind de faptul că Misterul Justiției și Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au refuzat renegocierea cuantumul onorariilor din oficiu.

Potrivit decanului Baroului Dolj, avocatul Lucian Bernd Săuleanu, creșterea acestor onorarii se încearcă de mult timp, sumele fiind derizorii, după cum a spus acesta.

„Sunt 14 barouri care, văzând lipsa de reacţie a Ministerului Justiţiei, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la majorarea onorariilor cu privire la asistenţa din oficiu, au decis să demareze acest protest. Acele sume, pe care noi le considerăm derizorii pentru avocaţii care sunt înscrişi în Serviciul de Asistență Judiciară, trebuie să fie mărite. De ani şi ani de zile am încercat acest lucru. Credem noi, toţi avocaţii din ţară, că merită un astfel de demers, că trebuie să sprijinim colegii care, de ani de zile, încearcă să ofere consultanţă, asistenţă, reprezentare, în cadrul obligaţiilor ce le revin ca membri ai Serviciului de Asistență Judiciară, însă este inadmisibil să primească sume derizorii, mai ales în contextul în care salariile altor angajaţi s-au majorat, inclusiv salariul minim pe economie”, a declarat Săuleanu.

Reprezentanţii Baroului Dolj au informat că nivelul actual al onorariilor a fost stabilit în 2015. De exemplu, valoarea onorariului pentru asistența judiciară a unui suspect sau inculpat este de 260 lei, pentru asistența extrajudiciară acordată victimei violenței în familie, 130 lei, pentru asistarea sau reprezentarea persoanei vătămate, 195 lei.

Astfel, în perioada 11 februarie-24 februarie, avocaţii vor protesta prin purtarea unor banderole albe pe braţe, urmând ca ulterior, în funcție de poziția instituțiilor publice implicate, să continue cu alte forme de protest.

 

Articolul precedentMărfuri contrafăcute, confiscate de polițiștii din Craiova
Articolul următorDoi tineri din Dolj, cercetați după ce au furat portofelul unui bărbat din Craiova