Polițiștii penitenciarelor din Dolj sunt, astăzi, în grevă japoneză şi poartă o banderolă albă pe braț, pentru a atrage atenția clasei politice cu privire la dezastrul în care se află penitenciarele din cauza proastei guvernări.

Potrivit unui comunicat, greva japoneză de marți va fi urmată de blocarea la propriu a penitenciarelor.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de tăierea pensiilor speciale.

„Miercuri, 31.05.2023 polițiștii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore, deoarece s-au săturat să mai fie bătaia de joc a guvernanților ce, permanent umilesc sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Protejarea pensiilor militare vehement trâmbițată în spațiul public de guvernanți s-a dovedit a fi o mare minciuna și o înșelătorie de proporții.

Federația PUBLISIND și Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor anunță că polițiștii de penitenciare vor începe de miercuri blocarea penitenciarelor prin “exces de zel” și refuzul de efectuare a orelor suplimentare. Metoda excesului de zel a fost preferată pentru că polițiștii de penitenciare nu au dreptul la grevă. În schimb, metoda ocolitoare a grevei și anume “excesul de zel” înseamnă respectarea cu strictețe a legilor, regulamentelor și procedurilor interne care blochează poliția penitenciară. Birocrația, lipsa de personal și precaritatea dotărilor pot determina ca prima activitate dintr-o pușcărie și anume “accesul angajaților în penitenciar” să dureze aproximativ 4 ore, activitate care în mod obișnuit durează aproximativ 45 de minute.

Coaliția PSD-PNL reformează sistemul pensiilor militare “la comanda” Băncii Mondiale și a Comisiei Europene, fără consultarea instituțiilor de forță ale României. Pentru reformarea pensiilor militare, ministrul Muncii, Marius Budăi, nu a solicitat nici formal și nici informal puncte de vedere de la ministerele de resort (Apărare, Interne, Justiție), ci a venit cu fițuica în mână de la Bruxelles. Politicienii vremii mai reprezintă interesele românilor?”, se arată în comunicatul sindicaliştilor din penitenciare

Ei sunt nemulţumiţi şi de faptul că vârsta de pensionare ajunge la 65 de ani pentru toate categoriile de angajaţi.

„Creșterea vârstei de pensionare până la 65 de ani va face ca polițiștii de penitenciare să iasă la pensie direct în sicriu deoarece speranța de viață a acestei categorii socio-profesionale este de aproximativ 62 de ani. Modificarea bazei de calcul a pensiilor militare le va oferi polițiștilor de penitenciare o pensie sub costurile unei vieți decente, sub acel coș minim despre care guvernanții nu vor niciodată să vorbească. PNL și PSD, dacă nu ne omorâți la locul de muncă, ne omorâți prin înfometare, ca pensionari!

Sună cinic, dar aveți experiență. Ca dovada aveți cazurile românilor care au murit de foame și frig în casă, în iarna anului 2022”, mai arată sindicaliştii.

Ei mai precizează că pe întreaga durată a protestelor, mitingurile anunţate vor fi completate si cu alte acţiuni organizate pe domenii, cum sunt: excesul de zel in efectuarea unor misiuni sau activităţi, refuzul de prestare a muncii suplimentare, acţiuni de tipul grevei japoneze, suspendarea sau blocarea activității în anumite domenii de activitate (având prioritate strict intervențiile in cazurile de urgență) etc, ceea ce va duce la blocarea sistemului.

Revendicări

Sindicatul Phoenix-Pelendava și Sindicatul Pajura-Dolj din Penitenciarul Pelendava au următoarele revendicări generale:

Eliminarea inechităților salariale din sistemul public, pentru aplicarea legii­cadru 153/2017 privind salarizarea bugetarilor.

Aplicarea legii nr. 223/2015 privind pensiile militare, fără modificări.

Stoparea MODIFICĂRII Legii pensiilor militare. Actualizarea și indexarea pensiilor militare.

Actualizare normă hrană și normă echipare.

Plata salariului de grad la valoarea actualizată, integral.

 

Sursa: Realitatea de Dolj

Articolul precedentAlexandra Păcuraru: „Cine pierde și cine câștigă din prelungirea unei asemenea greve?”
Articolul următorScandal în Dolj. Cioban reţinut, după ce a bătut un bărbat din Rast