Sute de amenzi au fost aplicate, la nivelul municipiului Craiova, în perioada 15 ianuarie-28 februarie, pentru nerespectarea legii privind depozitarea deșeurilor, în principal fiind verificați dezvoltatorii imobiliari și cei care nu au contract cu firam de salubrizare. 

Problemele de mediu și agravarea parametrilor de calitatea aerului semnalate, în ultimul timp, la nivel național au condus la organizarea, la sediul Primăriei Craiova, mai multor întruniri pentru a găsi, la nivel local, cele mai bune soluții și pentru a contracara sursele depistate de poluare a aerului.

„Așa cum am mai spus și în trecut, am demarat un amplu proces de verificare a cetățenilor, dar și societăților comerciale care nu respectă prevederile legale în vigoare în acest domeniu al mediului. În principal, au fost verificați dezvoltatorii imobiliari și persoanele care nu au contracte cu operatorul de colectare a deșeurilor și aruncă aceste deșeuri menajere pe terenurile abandonate din Craiova. Vom continua aceste controale și în perioada următoare”, a declarat Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova.

După o perioadă de informare, polițiștii locali craioveni au făcut, în primele două luni ale anului, mai multe acțiuni de verificări în domeniul protecției mediului și al salubrizării. Cu această ocazie, au fost amendate societățile comerciale și persoanele fizice care nu au respectat legea.

„În urma tuturor acțiunilor desfășurate, în perioada 15.01.2020 – 28.02.2020, au fost aplicate 255 sancțiuni contravenționale (178 amenzi contravenționale și 78 avertismente), în valoare totală de 107.700 lei. Astfel, în urma verificării și sancționării persoanelor fizice/juridice care nu s-au conformat prevederilor legale, au fost aplicate 209 sancțiuni contravenționale (153 amenzi contravenționale și 56 avertismente), în valoare totală de 78.700 lei.”, informează reprezentanții Primăriei Craiova.

De asemenea, în aceeași perioadă au fost verificate 62 șantiere deschise – unde se efectuează lucrări la construcții cu destinația de locuințe colective, spații comerciale sau alte destinații comerciale (puncte de lucru), acestea aflându-se în diferite stadii de execuţie (toate deținând autorizație de construire emisă în baza Legii nr. 50/1991 actualizată pentru construcția obiectivelor), fiind date amenzi pentru şantiere neîmprejmuite, depozitare necontrolată resturi,  neîmprejmuire zonă șantiere, distrugeri trotuare / carosabil sau lipsă sistem spălare /curățare roți vehicule.

Polițiștii locali din structurile disciplină în construcții, ordine publică și circulație pe drumurile publice au desfășurat acțiunile împreună cu lucrătorii SC Salubritate Craiova și au înștiințat comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Gărzii de Mediu Dolj cu privire la depozitarea de moloz în incinta proprietăților ce aparțin persoanelor juridice, precum și alte aspecte ce aparțin în competență acestei instituții, în vederea analizării și aplicării măsurilor legale.

Astfel de acțiuni specifice punctuale și verificări vor fi efectuate și în perioada următoare, mai anunță Primăria Craiova.

Articolul precedentDoljean dat dispărut. Ginerele său a cerut sprijinul autorităților
Articolul următorCOMUNICAT Realitatea PLUS