Reprezentanții vârstnicilor din Dolj și sindicaliști din județ și-au exprimat nemulțumirile și au făcut propuneri în legătură cu legea pensiilor, luni, în cadrul unei întâniri cu directoarea Casei de Pensii Dolj, urmând ca toate acestea să fie trimise și în scris instituției pentru a primi răspunsuri.

Directoarea Casei de Pensii Dolj, Daniela Licu, a menționat faptul că toți pensionarii din Dolj care au ceva de spus în privința legii pensiilor, proiect aflat în dezbatere publică, pot face propuneri scrise și le pot trimite instituției până joi. „Așteptăm propuneri din partea persoanelor care au ceva de spus, până joi. Trebuie trimise în scris, fie că sunt propuneri, fie întrebări sau nelămuriri și vom veni cu răspunsuri”, a spus Licu.

O parte dintre cei prezenți la întâlnirea de luni consideră că legea are nevoie de îmbunătățiri, cea mai mare nemulțumire fiind legată de acordarea pensiilor speciale. „Este inadmisibil să dai pensie de peste 50.000 de lei și alții să fie la limita supraviețuirii. Vorbind despre domeniul învățământului, știm cu toții ce pensii au fostele cadre didactice. În tot acest timp, pensiile speciale și se pare că vor continua să se acorde pentru anumite categorii de persoane. Aici ar trebui să fie regândită situația. Se alocă sume foarte mari, exagerate chiar”, a spus Constantin Rada, președinte FSLI Dolj.

Biletele de tratament, mai exact faptul că acestea sunt puține comparativ cu solicitările existente, reprezintă o altă problemă a vârstnicilor doljeni. „Ar trebui schimbată întreaga procedură cu aceste bilete. An de an apar tot felul de probleme pentru că nu a fost gândită prin raportare la situația clară din țară. Se acordă bilete puține comparativ cu numărul cererilor”, a mai spus Rada.

O altă mare problemă va fi, consideră Victor Peța, președinte al BNS, filiala Dolj, când firmele vor trebui să dea adeverințe din care să rezulte sporuri, prime sau al 13-lea salariu. „Trebuie angajați oameni la arhivă. Dacă ai o unitate cu 4.000 de oameni, nu prea ai cum să rezolvi problema adeverințelor când la personal ai patru sau cinci angajați. Trebuie căutat cu ani în urmă și eliberate adeverințele respective, în funcție de solicitări”, a spus Peța.

Participanții la discuție consideră că această lege intră prea târziu în vigoare, cunoscut fiind faptul că va fi pusă în aplicare în anul 2021.