Consiliul Local și Primăria Municipiului Craiova, în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare au lansat, joi, în Bănie, Planul de Acțiune „Orașe Verzi” pentru municipiul Craiova (Green City Action Plan).

Dezbaterea derulată la sediul Primăriei Craiova vizează viitorul comunității, scopul fiind soluționarea problemelor legate de starea mediului, inclusiv cele legate de apă, aer și sol.

„Noi am făcut strategii pentru dezvoltarea oraşului, acum lucrăm la Planul General de Urbanism al oraşului. Avem nevoie de o strategie, de un plan pentru menţinerea unui climat sănătos pentru cetăţeni, un plan în care să ştim ce avem de făcut, să nu facem o dezvoltare haotică. Am făcut paşi frumoşi: am reabilitat parcuri, am făcut parcuri noi, am reabilitat grădini, am dezvoltat cantitatea de masă verde din oraş, am făcut proiecte pe apă, pentru aducţiuni de apă de izvor, am făcut proiecte pentru transportul local de calitate ecologic, dar ele trebuie să fie prinse într-o strategie şi trebuie să aibă o dezvoltare foarte bine gândită pe termen lung. Principalul câştig din acest proiect este că cei care vor conduce primăria vor avea obligaţia să urmeze acest plan”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Acest program va contribui la imaginea municipiului Craiova, dau asigurări cei de la BERD.

„Această colaborare a venit în mod firesc după un şir de proiecte în care am colaborat cu Primăria şi companiile de utilităţi. Esenţial este că BERD se implică în proiecte care au impact pentru comunitate. Programul „Oraşe Verzi” nu se referă doar la investiţii de infrastructură, ci un set de măsuri soft şi hard care împreună contribuie la îmbunătăţirea imaginii oraşului, a spaţiilor de locuit, a spaţiilor de recreere”, a spus Venera Vlad, director în cadrul BERD România.

La întâlnire a participant și un reprezentant al firmei de consultanță, acesta fiind încrezător în faptul că planul ce va fi conceput pentru Craiova va fi unul benefic pentru întreaga comunitate.

„Noi suntem o unealtă, suntem aici pentru a aduce expertiza noastră tehnică şi avem alături de noi o serie de experţi atât din ţară cât şi din străinătate, pentru a vedea cum stau lucrurile dar şi pentru a aduce împreună toate părţile interesate din oraş, autorităţile, societatea civilă, vom prioritiza problemele de care vrem să ne ocupăm. Suntem foarte norocoşi cu acest oraş, după ce am făcut proiectul în câteva oraşe, o parte semnificativă din treabă a fost deja făcută, în ceea ce priveşte planificarea urbană durabilă şi aveţi o echipă excelentă care ne-a sprijinit foarte bine până acum. Suntem foarte încrezători că vom reuşi să venim cu un plan care va fi profitabil”, a explicat Phil Le Gouais, liderul de echipă al consultantului.

Planul de Acțiune Orașe Verzi „GCAP” face parte din cadrul proiectului „Orașe Verzi ” implementat de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare și acoperă o gamă largă de provocări urbane legate de mediu.

Metodologia ce stă la baza acestui plan de acțiune a fost elaborată de către BERD împreună cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică („OCDE”) și cu Consiliul Internațional pentru Inițiative Locale în Sectorul de Mediu („ICLEI”).

La finalul anului trecut, Primăria Craiova a semnat un contract de împrumut, cu BERD, în valoare de 15 milioane de euro, pentru investiții în infrastructura urbană(14 clădiri publice și achiziționarea unui număr de aproximativ 40 de autobuze cu normă redusă de poluare), această nouă finanţare fiind parte din programul BERD „Oraşe Verzi”.

În urma acestui împrumut, BERD vine cu un bonus pentru autorități, efectuând studiul privind starea mediului(apă, aer, sol) și un plan de acțiune pentru a îmbunătăţi mediul şi calitatea vieţii în regiune.