Zeci de persoane care lucrau fără forme legale la 48 de angajatori au depistat inspectorii de muncă doljeni, cu ocazia controalelor derulate în primele nouă  luni din acest an, valoarea amenzilor aplicate fiind de 1.310.000 lei.

Conform reprezentanților ITM Dolj, domeniile în care munca nedeclarată are cea mai mare incidență sunt construcțiile, agricultura, comerțul sau prestările de servicii.

„În primele 9 luni ale anului 2019 inspectorii de muncă au depistat 80 persoane care lucrau fără forme legale la 48 de angajatori, fapt pentru care aceștia au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare de 1.310.000 lei”, se arată într-un raport al ITM Dolj.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, situația nu s-a schimbat, o diferență majoră fiind între cea de anul acesta și anul 2017(125 de angajați prinși lucrând fără acte).

Sunt și cazuri, transmit reprezentanții ITM Dolj, când cei amendați pentru munca „la negru” contestă sancțiunea, ajungându-se în instanță.

„Pe rolul instanţelor de fond, se află in curs de soluţionare un număr de 17 dosare ce au ca obiect procese verbale de contravenţie prin care a fost sancţionată muncă fără forme legale de angajare. Există și un număr de 16 dosare pe rolul instanţelor de apel, ce au ca obiect procese verbale de contravenţie prin care a fost sancţionată muncă fără forme legale de angajare, întocmite în anii anteriori. Dintre acestea, în șapte dosare există hotărâri definitive de respingere a plângerii, în două dosare s-au pronunţat hotărâri de admitere a plângerii şi de anulare a actului sancţionator şi într-un singur dosar s-a pronunţat hotărârea de reducere a amenzii aplicate. Ca urmare a celor soluţionate, pe rolul instanţelor de apel se află un număr de șase dosare nesoluţionate”, se mai arată în raportul ITM Dolj.

Articolul precedentPercheziții într-o comună din Dolj. Au furat de la consăteni plecați peste hotare
Articolul următorLa Craiova se pornește încălzirea centrală, din această noapte