50% din victimele traficului de persoane, din UE, sunt cetăţeni Români, iar numărul copiilor exploataţi sexual este în creştere, pe măsură ce vârsta acestora a scăzut, în perioada pandemiei. Cei mai mici copii exploataţi sexual în România, încep de la vârsta de trei ani.
La nivelul celor 27 de ţări din Uniunea Europeană, jumătate dintre victimele traficului de persoană sunt români.
Silvia Tăbuşcă, reprezentant al Centrului European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică – ECLER, spune că statul român şi-a demonstrat incapacitatea de a-şi proteja cetăţenii, iar acum are de gestionat şi situaţia refugiaţilor din Ucraina, o altă ţară cu probleme privind exploatarea sexuală a cetăţenilor săi, chiar şi înainte de război.
„Ambele ţări, şi România şi Ucraina, dacă ne uităm pe stratisticile Uniunii Europene, prezintă cel mai mare număr de victime ale traficului de persoane identificate în ultimii ani. România prezintă undeva la 50% din totalul victimelor cetăţeni ai Uniunii Europene. Deci la nivelul celor 27 de ţări, jumătate din victimele identificate sunt cetăţeni români. Ceea ce este o pondere extraordinar de mare şi, prin urmare, statul român a demonstrat deja că nu are capacitatea să-şi protejeze propriii cetăţeni împotriva acestui fenomen care, în ultimii ani, a căpătat amploare”, spune Silvia Tăbuşcă.
Ea a adăugat că aceste date au fost publicate chiar de Guvernul României, dar nu au fost diseminate diseminate în şcoli sau direcţii de protecţie socială.
„De exemplu, noi am publicat datele guvernamentale, publicate de Guvernul României pentru anul 2020, date care sunt şocante pentru noi, ca ONG, şi care nu au ajuns nici în şcoli – noi le trimitem acum în şcoli – nici în DGASPC-uri. Ce spun datele respective? Că un număr foarte mare de copii români sunt exploataţi. Noi ne uităm doar pe exploatare sexuală, care este cea mai urâtă formă de exploatare a unui copil”, a mai spus reprezentantul ECLER.
Patru „cazuri Caracal” despre care nu ştim nimic
Peste 200 de copii au fost exploataţi sexual, în 2020, potrivit raportului citat de Silvia Tăbuşcă. Dintre aceştia, patru au fost răpiţi, iar nimeni nu mai ştie nimic de ei.
„Avem în 2020, 215 copii români exploataţi sexual, ditre care patru copii au fost răpiţi. Deci, practic, vorbim de patru „cazuri Caracal” despre care nu ştim nimic, patru copii răpiţi pentru a fi exploataţi sexual. Apoi vorbim de faptul că foarte mulţi sunt racolaţi în mediul online, pe social media, vorbim de faptul că vârsta medie a copiilor exploataţi a scăzut pe perioada pandemiei, cu doi ani, de la 16 la 14 ani, şi vorbim de faptul că cei mai mici copii exploataţi sexual în România încep de la vârsta de trei ani”, a conchis Silvia Tăbuşcă.