Legume, fructe, conserve pentru iarnă, dulcețuri, brânză și preparate din carne oaie, berbecuți la proțap, carne de porc Mangaliță prăjită în ceaun și vinuri alese, așa s-au pregătit producătorii agricoli din județul Dolj pentru a marca „Ziua națională a produselor agroalimentare românești”. Aceștia își desfășoară activitatea, de cinci luni, în piața Orizont din cartierul Craiovița Nouă, declarându-se mulțumiți de faptul că de când vin aici „au început să muncească cu mai mult drag”.

Adrian Popa, directorul Direcției pentru Agricultură Dolj, a dat asigurări că munca producătorilor agricoli doljeni va fi pusă în valoare, amenajarea spațiului din cartierul Craiovița Nouă reprezentând începutul acestui demers.

„Este al doilea an când pe 10 octombrie marcăm și Ziua Producătorilor Agricoli. Ceea ce este în această piață din Craiovița, vreau să vă spun că este un început cu multă îndrăzneală, cu mult curaj din partea celor pe care îi vedeți aici pentru că în această piață își vând produsele doar asociațiile și cooperativele din județul Dolj. Avem o asociație din Desa, pe partea de legume și fructe, îi avem pe cei din Dăbuleni cu carnea mangalița, pe cei de la Segarcea care vin cu produsele din oaie și pe cei de la Cetate. Pentru mine este o plăcere să mă alătur acestor oameni și nu credeam că așa de repede se vor mobiliza și fac aceste lucruri. Piața funcționează în fiecare zi a săptămânii, o să vedeți în curând închisă, aranjată, așa cum trebuie să fie o piață europeană. Va fi începutul unui drum lung dar benefic pentru noi pentru că ceea ce punem pe masă și ce găsim aici cu greu putem obține în orice alt magazin, chiar dacă eticheta ne spune că e bun. Aceștia sunt oamenii care trudesc, care își vând produsele, nu se vând prin verigi intermediare, nu există comercianți, ci doar oameni care își desfac propriile produse. Sper să fie un început de bun augur și sper ca la fiecare sfârșit de săptămână să avem o festivitate ca cea de azi”, a declarat Popa.

Acesta a mai spus că la ora actuală județul Dolj se prezintă foarte bine din punct de vedere al producătorilor, urmând ca în octombrie să fie omologate și acreditate primele produse la nivel de județ.

„Doljul, în ceea ce privește producția agricolă, duduie. Producătorii trebuie puși în valoare, trebui ca publicul să știe cine sunt și ce fac acești oamei. Vreau să vă mai spun că luna aceasta vom avea primele produse omologate și acreditate în județul Dolj, pe producție animală și legume-fructe”, a completat directorul DADR Dolj.

Prezent la manifestare, prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu apreciază faptul că lucrurile au început să decurgă bine, în teritoriu, cu privire la produsele tradiționale.

„Mă bucură faptul că și la noi în județul Dolj avem destul de multe produse, semipreparate care încântă și papilele gustative, încântă și ochiul. Este păcat că nu putem să facem Ziua Recoltei în fiecare lună pentru că doar așa se pot strânge foarte mulți producători, care fiecare să aducă ce are mai bun și mai frumos”, a declarat prefectul județului Dolj.

În ceea ce-i privește pe craioveni, aceștia apreciază produsele, atât legumele și fructele cât și conservele pentru iarnă, deși prețul este mai mare comparativ cu cele practicate în alte piețe sau în marile magazine, după cum tocmai clienții o spun.

La manifestare a participat și o formație de muzică populară tradițională din Desa, muzicanții aducând în atenția participanților farmecul petrecerilor de altădată.

Articolul precedentElevi ai Colegiului Tudor Vladimirescu din Craiova, implicați într-un proiect de comemorare a victimelor Holocaustului
Articolul următorActivitatea zilierilor, verificată de ITM. Amenzi și avertismente pentru angajatorii cu probleme