Comenzi noi, locuri de muncă sigure şi salarii decente, acestea sunt cele mai importante trei lucruri pe care şi le doresc angajaţii Fabricii de Avioane Craiova. Mulţi duc dorul zilelor de dinainte de Revoluţie, când unitate avea peste 4.500 de muncitori, şi speră ca vizitele oficialităţilor din Capitală să aibă la un moment dat şi efecte.    

Despre siguranţa locului de muncă vorbea majoritatea muncitorilor Fabricii de Avioane Craiova, luni, cu ocazia vizitei premierului Viorica Dăncilă în unitate.  Anul acesta, comenzi nu prea au fost, iar cele care s-au făcut au fost pentru mentenanţa aeronavelor deja construite şi date în folosinţă.

„Am rămas puţini, la ora actuală. Ne dorim să primim comenzi, să fim siguri că avem de lucru. Suntem o mână de oameni şi vrem să vedem un lucru bun şi pentru această unitate. Noi chiar vrem să muncim. Anul acesta, am avut comenzi doar pentru mentenanţa celor care le-am făcut până acum. Sperăm la vremuri mai bune”, a spus unul dintre muncitori.

Angajaţii fabricii mai speră ca unitatea să reziste mult timp de acum încolo şi că vizita premierului Dăncilă, de luni, va da roade.

„Noi nu avem funcţii de conducere, aşa că tot ce ne putem dori sunt comenzile.  Dacă vor fi comenzi, automat va fi bine şi pentru noi. Ne dorim să ieşim la pensie de aici. Sperăm ca vizita premierului să aibă rezultate, nu să rămână doar o acţiune făcută pe aici pe la noi”, a spus un alt angajat al fabricii.

Aliniaţi pe culoarul fabricii, cu trandafiri roşii pentru Dăncilă, angajaţii au vorbit şi despre zilele de dinante de Revoluţie. Aveau atât de mult de lucru, îşi amintesc aceştia, încât erau chemaţi la serviciu chiar şi în zilele de sărbătoare.

Fabrica de Avioane Craiova a fost înfiinţară în 1972, lângă Craiova, la Gherceşti, cu obiect de activitate fabricarea de avioane militare de vânătoare-bombardament, dar şi de subansamble şi echipamente din domeniul aviatic. Primul avion fabricat aici, în colaborare cu Republica Federativă Iugoslavia, a fost IAR 93. Forţele Aeriene au primit 200 de astfel de aparate. Apoi, în perioada anilor ’80 a fost proiectat, împreună cu Institutul Naţional de Construcţii Aerospaţiale, IAR 99, avion care şi astăzi, în versiunea modernizată IAR 99 SOIM se află în serviciul Forţelor Aeriene ale României.

Articolul precedentFabrica de Avioane Craiova va moderniza aeronavele IAR 99 Şoim
Articolul următorAu rămas cu ambulanța „în drum”, pe o stradă din Craiova