Vagoanele încărcate cu cărbune, care marți dimineață urmau să plece din Cariera Roșiuța, județul Gorj, la Termocentrala Ișalnița din județul Dolj, nu au mai putut fi preluate de locomotivă după ce minerii au blocat calea ferată, continuând astfel acțiunile de protest.

Stocul de cărbune de la termocentralele care depind de activitatea din minerit este suficient pentru doar câteva zile, maximum o săptămână, iar dacă oamenii nu se întorc la muncă situația se va complica, anunță reprezentanți ai sindicatelor.

În urma negocierilor purtate cu administrația CEO, sindicaliștii au obținut vouchere de vacanță și o creștere salarială de 12% în zona de producție, salariații cerând însă o majorare de 45% și chiar 100%.

O altă revendicare este ca guvernul să renunțe la taxa de 2% pusă pe cifra de afaceri a CE Oltenia, care rămâne astfel fără 60 de milioane de lei.

La rândul lor, energeticienii din cadrul SE Ișalnița din județul Dolj intenționează să se alăture colegilor din minerit, urmând a ieși în fața termocentralei fără a bloca însă activitatea unității.

Legat de stocul de cărbune, aceștia nu au o situație exactă și nici nu știu dacă grupurile de la Ișalnița și Craiova II își vor reduce activitatea din cauza cantității de cărbune.

„Negocierile de luni, de la București, dintre reprezentanții Ministerului Energiei și sindicaliștii din Complexul Energetic Oltenia nu au detensionat situația din colosul energetic. Oamenii sunt nemulțumiți de ce li s-a propus, vouchere de vacanța și 12% majorări salariile, spunând că este mult prea puțin. Nici avertizările secretarului de stat Doru Vișan, nici rugămințile cu substrat amenințător ale directorului general Boza, nu i-a determimnat pe protestatari să renunțe. Nu este știută exact situația stocurilor de cărbune, dacă termocentralele își vor reduce activitatea sau nu, însă aceasta pare să fie ultima grijă a oamenilor din carierele de lignit ale Olteniei”, au transmis reprezentanții Sindicatului Ișalnița.

 

Articolul precedentPatru doljeni reținuți în urma unui scandal ce a avut loc, în ziua de Sfântul Ion, în comuna Teasc
Articolul următorBărbat din Craiova, atacat cu bâtele de patru persoane mascate. Poliția are un cerc de suspecți