Medicul șef al Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Craiova, Luciana Rotaru, a cerut, în ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, să se rezolve problema cazurilor sociale care ajung la UPU Craiova, aceasta menționând că acest spital nu este singurul din municipiu care are o astfel de structură.

Faptul că aceste persoane sunt duse la UPU Craiova îngreunează situația celorlalți pacienți care au o reală urgență, întrucât se ocupă paturi, și așa puține comparativ cu numărul solicitărilor.

„UPU este în continuare în proces de renovare, reabilitare, nu ştim când o să se termine. Prin urmare, spaţiile noastre sunt şi aşa amputate, aşa încât în ceea ce priveşte posibilitatea de primire a pacienţilor cazuri sociale este o problemă. Toate cazurile sociale sunt aduse, întotdeauna, numai la Urgenţa Spitalului 1, cu toate că în Craiova sunt câteva unităţi sanitare care toate pot primi cazuri sociale, nu e vorba de specificul spitalului aici. Acel pacient se găseşte la spital în principal pentru că nu are adăpost, nu pentru că este o urgenţă medicală, prin urmare ei se pot deplasa la oricare dintre unităţile medicale care sunt deschise şi efectuează program în acel moment”, a declarat Rotaru.

În medie, patru sau cinci paturi, din cele 20, sunt mai tot timpul ocupate de către persoanele fără adăpost.

„În al doilea rând, locurile de cazare pentru pacienţii fără adăpost sunt întotdeauna foarte puţine. Centrele medicale sau medico-sociale, chiar dacă au locuri nu primesc aceşti pacienţi din motivul că foarte mulţi dintre ei nu au acte, nu sunt identificaţi, motiv pentru care ei rămân cu săptămânile ca să nu mai spunem cu lunile. Noi, acum, nici nu a venit iarna şi avem pacienţi de câteva luni care stau în urgenţă şi nu au fost încă preluaţi de vreun centru social. Şi asta este o problemă serioasă. Dacă din 20 de paturi pe care noi le avem şi unde trebuie să vedem 300 de pacienţi pe zi avem 4-5 blocate permanent cu aceşti oameni care n-au cum să stea în hol, stau în pat, atunci, dintr-o dată, timpii de aşteptare se duc cu mult peste două-trei ore”, a mai spus șefa UPU din cadrul SJCU Craiova.

Prefectul județul Dolj, Narcis Purcărescu, a precizat că vor întocmi în document către toate spitalele din Craiova care au unitate de primiri urgente și către centrele sociale pentru rezolvarea situației.

Articolul precedentTânără din județul Dolj, căutată de polițiști
Articolul următorCirculație închisă pe pasajul suprateran din centrul Craiovei