Sistemul de taxare pentru serviciul de salubrizare va fi unul diferențiat, în județul Dolj,  începând din anul 2020, ca urmare a modificărilor apărute în legislația din domeniu.

Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECODOLJ și primarii doljeni caută soluții în acest sens, scopul tarifelor pe categorii de deșeuri fiind  creșterea cantităților de materiale reciclabile și reducerea celor reziduale.

„Am inițiat, alături de primarii din Dolj, o serie de consultări pe care colegii noștri din aparatul ADI ECODOLJ le vor continua, în zilele următoare, în fiecare localitate. Împreună, dorim să identificăm soluția optimă, atât pentru mediul urban, cât și pentru cel rural, în ceea ce privește stabilirea unui sistem de taxe diferențiate pentru salubrizare, care să conducă la atingerea unui obiectiv în acord cu recentele modificări legislative: creșterea cantităților de materiale reciclabile recuperate, în paralel cu reducerea celor de deșeuri reziduale”, a menționat Ion Prioteasa, președinte CJ Dolj și al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ECODOLJ.

Astfel, doljenii care vor strânge gunoiul selectiv vor opta pentru pubele de capacitate mai mică pentru aruncarea deșeurilor reziduale și, în consecință, vor achita taxe reduse, mai spune Prioteasa.

Pe lângă faptul că cetățenii vor opta individual pentru această colectare selectivă, primăriile vor avea la dispoziție variante personalizate în ceea ce privește frecvența de colectare a deșeurilor.

„În paralel cu opțiunea individuală a fiecărui beneficiar, a fost gândit și un mod de flexibilizare a acestui serviciu în funcție de necesitățile fiecărei comunități. Astfel, primăriile vor avea la dispoziție variante personalizate în ceea ce privește frecvența de colectare a deșeurilor. Se creează posibilitatea ca localitățile în care se generează cantități mai mici de gunoi să recurgă la ridicarea acestuia la intervale de timp mai mari, ceea ce se traduce, desigur, în reducerea sumelor care trebuie plătite în acest sens.  În colaborare cu primarii din Dolj, ne-am propus ca, prin aceste măsuri menite să încurajeze colectarea selectivă, să creștem eficiența sistemului pe care îl realizăm cu ajutorul fondurilor europene și a cărui bună funcționare înseamnă un mediu mai curat și o viață mai sănătoasă“, a conchis președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.