Un sistem de autoservire, întocmai ca cel din marile supermarket-uri, a fost implementat într-o piaţă de legume din Slatina preluată în administrare de o cooperativă de producători agricoli din sudul judeţului.

Preşedintele Asociaţiei Tinerilor Fermieri, Florin Ciobanu, care este şi consilier al ministrului Agriculturii, a declarat că cei care vin la cumpărături şi vor pune singuri produsele în pungă, iar la capătul rândului un vânzător le va cântări legumele şi fructele, va emite bonul fiscal şi va încasa banii.

„Pentru a degreva micul producător de această sarcină am ajuns la această soluţie. Legumicultorul va sta, astfel, în fermă şi va produce, iar cooperativa se ocupa de comercializare prin aceşti vânzători angajaţi”, a spus Florin Ciobanu.

Sistemul de autoservire va fi posibil în Piaţa Steaua din Slatina pentru că 95% dintre cei care vând produse aici sunt membri ai Cooperativei Ghimpeţeni şi, astfel nu vor exista conflicte între producători. Săptămânal sau lunat, reprezentanţii Cooperativei vor face o inventariei a produselor vândute şi va aplica o cotă pentru fiecare membru ce a livrat produse în piaţă.

Cibanu a mai declarat că unul dintre scopurile înfiinţării cooperativelor de producători este şi acela ca aceste structuri să se ocupe de comercializarea produselor, degrevând astfel micii fermieri de o sarcină destul de dificilă.

„În urma discuţiilor legate de administrarea pieţei de către Cooperativa Ghimpeţeni s-a luat decizia, pentru că oamenii nu au timp să stea zi de zi în piaţă şi pentru a nu perturba activitatea de vânzare, să mergem pe modelul marilor lanţuri de magazine. În piaţă vor fi angajate două sau trei persoane care se vor ocupa efectiv de vânzarea produselor. Membrii cooperativei vor alimenta piaţa cu produse”, spune Florin Ciobanu, consilierul ministrului Agriculturii, cel care s-a ocupat de înfiinţarea cooperativelor de producători în judeţul Olt.

Cooperativa Ghimpeţeni a semnat deja şi un contract cu lanţul de supermarketuri Carrefour, iar de săptămâna viitoare vor începe livrările.

„Livrările vor fi la un nivel mai mic pentru început, dar este bine că au ajuns la masa tratativelor cu reprezentanţii lanţului. În octombrie se vor negocia contractele şi cantităţile pentru 2019”, a conchis Florin Ciobanu.

Articolul precedentDrum de balast din Olt, asfaltat
Articolul următorCeartă între consilierii locali craioveni din cauza gazonului de pe stadion