Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat beneficiază de un sediu modern, începând din această lună, sediul fiind inaugurat miercuri.

Proiectul prin care s-a realizat modernizarea a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară 3 -„Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 fiind Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, iar organismul intermediar Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, având ca beneficiar Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu.

Valoarea totală a proiectului a fost de aproximativ 3.575.759,02 lei, din care 2.051.757,18 lei finanțare nerambursabilă acordată prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi 362.074,80 lei cofinanțare din partea beneficiarului, diferenţa de 1.161.927,04 lei reprezintă cheltuieli neeligibile asigurate din bugetul de stat. Valoarea finală a investiţiei va fi stabilită după realizarea tuturor activităţilor şi efectuarea plăţilor.

Clădirea Sectorului Poliției de Frontieră Calafat este una dintre cele mai importante clădiri istorice ale orașului Calafat. Aceasta a aparținut lui Ioan Gheorghiadis, grec stabilit în Calafat, până în 1893.

Ulterior, clădirea a fost renovată și dotată, având mai multe întrebuințări printre care Liceu Comercial de Băieți, Gimnaziu de fete și, începând cu 1962, unitate militară – sediul Batalionului de Grăniceri Calafat.

Sectorul Poliţiei de Frontieră Calafat, structură teritorială din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, exercită atribuţiile ce îi revin, la graniţa cu R. Bulgaria, cu privire la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere săvârşite în zona de competenţă, respectarea regimului juridic al frontierei de stat, precum și respectarea ordinii şi liniştii publice în zona de competenţă, în condiţiile legii.

Adâncimea zonei de responsabilitate este poziţionată la 30 km faţă de linia de frontieră şi se învecinează cu Sectorul Poliţiei de Frontieră Gârla Mare (I.T.F.F. Timişoara), precum şi cu Sectorul Poliţiei de Frontieră Piscu Vechi (I.T.P.F. Giurgiu).