Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova se numără printre obiectivele care vor beneficia de finanțare în vederea reabilitării, ca urmare a semnării Acordului-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), în valoare de 216 milioane de euro.

Costul total net al proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România se ridică la 270 de milioane de euro, din care 216 milioane de euro (80% din cost) din împrumutul BDCE și 54 de milioane de euro (20% din cost), contribuția de la bugetul de stat.

Finanțarea acordată în prezent va susține realizarea proiectării și execuția lucrărilor pentru opt obiective de #investiții în scopul restaurării complete a șase monumente

istorice emblematice pentru România, precum și reabilitarea și construirea unor spații adecvate pentru desfășurarea și diversificarea activităților culturale, structurate conform Acordului-cadru de împrumut în două componente:

  1. Reabilitarea de monumente istorice, care vizează, cu precădere, restaurarea în profunzime a următoarelor obiective de anvergură:

Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti;

Teatrul Naţional şi Opera Română – Cluj-Napoca;

Vila „Florica” de la Ștefănești – jud. Argeș;

Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni – jud. Suceava;

Vila „Ion I.C. Brătianu” din București;

Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, Timișoara.

2.Reabilitarea și construirea de clădiri cu destinație culturală, ce vizează:

Reabilitarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova;

Construirea unei noi săli de concerte în Iași, destinată Operei Naționale Române Iași.

Proiectul va fi implementat de Ministerul Culturii prin structura sa specializată – Unitatea de Management a Proiectului. Perioada de implementare este de circa 7 ani, iar operaționalizarea proiectului va avea loc în cursul acestui an, după ratificarea prin lege a împrumutului.

Sursa: Realitatea de Dolj

Articolul precedentAlertă meteo. Cod galben de fenomene extreme: furtuni cu grindină
Articolul următorUn controversat om de afaceri din Craiova a încetat din viaţă