Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că a fost șocat de ce a văzut pe străzi în prima zi de relaxare a măsurilor.

„Aceste discuții (antivacciniste – n.red.) duc automat la ce am văzut azi (vineri – n.red.) ieșind. Ce m-a șocat este ce am văzut în transportul public. Oamenii totuși nu înțeleg și nu respectă măsurile de protecției, și asta e grav. Dacă în transportul în comun nu respecți, atunci când nu te vede nimeni și ești în altă parte cu siguranță nu respecți. În cel puțin trei-patru garnituri de tramvai am văzut oameni fără masca. În tramvai erau 20 de persoane, dacă două persoane avea masca era foarte bine. Într-o singură garnitură am văzut mai multe persoane cu masca”

„Nu pot spune că NU am văzut oameni cu măști (pe stradă – n.red.), am văzut și oameni în vârstă cu măști, și oameni tineri cu măști. Am spus că masca trebuie să fie una din măsurile compensatorii. Din păcate, nu se aplică de populație, și unul din motive este că nu contează, că n- are rost, că oricum nu o să fie amendați. Nu amenda trebuie să fie cea care-l mână să respecte regulile, ci respectul pentru ceilalți și faptul că dacă nu le respectăm putem îmbolnăvi alte persoane, precum și pe membrii de familie când revenim (acasă – n.red.)”, a comentat Raed Arafat.

Arafat a mai amintit că până va crește capacitatea de fabricare a măștilor chirurgicale în România se se pot folosi și alternative: „Poți folosi orice că să acoperi nas, gură, când ești în transportul public sau cu mai multe persoane. Nu e obligatorie masca medicală dacă nu ai acces la ea, ea e recomandabilă, dar există și alte soluții”.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să respecte măsurile de protecție. (…) În acest moment, responsabilitatea în mare parte s-a transferat către omul de rând, către omul simplu, care trebuie să înțeleagă că dacă nu aplică regulile de bază, o să avem probleme serioase în perioada următoare. Asta e ce putem anticipa dacă nu se respectă regulile de baza – masca, igienă, respectarea numărului maxim de persoane care pot fi împreună, până ajungem la faza doi de relaxare. Suntem în faza întâi acum. Mai avem două săptămâni să vedem ce însemnă primele măsuri de relaxare. Dacă nu vom respectă regulile și vom merge prea departe, clar vom vedea un impact serios asupra numărului de cazuri”, a avertizat Raed Arafat, la Realitatea PLUS,

Sursa: Giurgiu
Sursa: Dolj

Articolul precedentRaed Arafat: M-a șocat ce am văzut în prima zi de relaxare
Articolul următorÎncă șapte cazuri noi de COVID-19 în județul Dolj