Proiectul pentru continuarea Masterplanului de apă şi apă uzată al judeţului Dolj, depus în urmă cu aproape doi ani în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare (POIM) și care are o valoare de 434,6 milioane de euro va fi semnat săptămâna viitoare, anunțul fiind făcut de căre președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Consilierii județeni doljeni au fost chemați la o ședință de îndată, luni, pentru a aproba co-finanţarea la acest proiect în valoare de 1,223 milioane lei, reprezentând 2% din suma de 61,138 milioane lei care va reveni UAT – Judeţul Dolj.

23 de localități din Dolj sunt prinse în acest proiect, urmând să fie date hotărâri de consiliu pentru aprobarea co-finanţărilor.

„Prin acest proiect 23 de localităţi beneficiază de apă de Isvarna. Din momentul în care vom avea acest proiect semnat, circa 59% din populaţia totală a judeţului Dolj va beneficia de apă şi reţea de apă uzată, practic vor beneficia aproape 391.000 de locuitori. Înainte de 89 lumea a considerat că proiectul conductei de la Isvarna este cea mai mare realizare a zonei. Acelaşi lucru va fi şi acum în Craiova şi în celelalte localităţi care vor avea apă de la munte la robinetele din casele lor”, a spus Prioteasa.

Privitor la sumele alocate localităților doljene, municipiul Craiova va primi 222 milioane euro, comuna Cârcea – 8,3 milioane euro, comuna Malu Mare – 4,9 milioane euro, comuna Bucovăţ – 3,2 milioane euro, comuna Breasta – 5,5 milioane euro, comuna Gherceşti – 6,3 milioane euro, Şimnicu de Sus – 6,1 milioane euro, Maglavit – 11,3 milioane euro, municipiul Calafat – 9,8 milioane euro, Poiana Mare – 7,9 milioane euro, Dăbuleni – 8,9 milioane euro, Ostrveni – 15 milioane euro, CJ – 10,8 milioane euro.

Primăria Craiova a aprobat deja co-finanțarea, luni, cei cinci consilierii liberali prezenți la ședință votând împotriva proiectului.

„Este o anexă, la acest punct, în care se vorbește despre o stabilire anuală a tarifării. Aș vrea să mă asigur că dacă susținem acest proiect nu votăm cumva mărirea actualelor tarife de la Compania de Apă Oltenia. Poate cei din Executiv ne pot lămuri”, a spus liberalul Flavius Sirop.

În acea anexă se prevede o creștere succesivă a tarifelor în perioada 2019-2024, respectiv cu 7% în anul 2019, în 2020 nu este previzionată nicio creștere, în 2021 o creștere cu 2%, 2022 tot 2%, în 2023 este o creștere cu 3 % și în anul 2024 creșterea este cu 4%, estimările fiind efectuate de către proiectant.

Nici după ce au aflat despre cum vor crește tarifele, consilierii PNL nu și-au schimbat decizia inițială.

„Noi nu vom vota această mărirea tarifelor la Compania de Apă Oltenia. Mi se pare o creștere foarte mare. Dacă vrem să facem investiții nu le facem pe spinarea cetățenilor, ci din resurse proprii, cu fonduri europene. PNL nu va vota mărirea tarifelor la CAO”, a completat Sirop.

În replică, Mihail Genoiu, primarul Craiovei, a spus că aceste creșteri vor asigura sumele de bani de care Compania de Apă Oltenia are nevoie pentru co-finanțarea proiectului.

„Chiar ne surprindeți. Întotdeauna ați fost împotriva a tot ce este bun pentru acest oraș și se pare că nu vă deziceți pentru că la această oră vorbim despre cel mai mare contract de finanțare europeană, în valoare de 434 de milioane de euro. Este contractul care va aduce apa plată în municipiul Craiova. Este contractul care face posibilă aducțiune Isvarna în Craiova. În acest studiu de fezablitate o mare problemă a fost să explicăm consultanților din UE despre necesitatea apei de izvor. De ce ne trebuie apă de izvor când putem săpa puțuri, când putem să luăm apă din Jiu, când putem să o filtrăm, să o decantăm. Li s-a părut în permanență un lux. Un lux că orașul Craiova vrea apă plată. Apa de Isvarna este una dintre cele mai pure ape de izvor din România. La baza acestui proiect, acceptat în final, există și cofinanțări din partea UTA-urilor și a Companiei de Apă și ca orice studiu de fezabilitate trebuie demonstrate toate sursele de finanțare. Consultanții au transmis că această Companie de Apă trebuie să susțină partea de cofinanțare și această susținere vine din aceste tarife care cresc progresiv, bineînțeles concomitent cu confortul pe care îl asigură această investiție. A da cu piciorul și a spune nu votăm 434 de milioane de euro este punctul dumneavostră de vedere. Vi-l respectăm”, a replicat Genoiu.

Conducta Isvarna II va traversa 16 unităţi administrativ-teritoriale din Gorj şi Dolj, pe traseul Tismana – Rovinari – Ţânţăreni – Filiaşi – Coţofenii din Faţă – Almăj – Işalniţa – Şimnicu de Sus – Craiova. Aducţiunea de apă Craiova – Isvarna II va fi realizată în cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj, în perioada 2014-2020”.

Articolul precedentNu se mai oprește căldura în Craiova
Articolul următorCorneliu Papură îi ia locul lui Mangia, ca antrenor al Craiovei