Peste 850 de kilograme și 1.300 de litri de produse de protecţie a plantelor și substanțe utilizate în igiena și sănătatea publică, la dezinfecție, dezinsecție și deratizare au fost ridicate de către polițiști, după ce au verificat operatorii autorizaţi să desfăşoare operaţiuni cu astfel de substanțe.

La nivel național, polițiștii derulează, sub coordonarea de specialitate a Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, o acțiune pentru prevenirea și sancționarea faptelor penale și contravenționale la regimul produselor de protecție a plantelor și al substanțelor utilizate în igiena și sănătatea publică, la dezinfecție, dezinsecție și deratizare.

„Acțiunea se desfășoară în scopul creșterii siguranței cetățeanului, protejării vieții și integrității corporale ale oamenilor, prin verificarea activităților societăților comerciale și persoanelor fizice care efectuează operațiuni în aceste domenii, a modului de autorizare la organele competente și a respectării legislației aferente. Pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite și verificarea tuturor aspectelor prevăzute și sancționate de legislația incidentă acestor domenii se acționează împreună cu specialiști din componența instituțiilor care, potrivit legii au competență, atribuții legale și expertiză în domeniu (oficii fitosanitare județene, direcțiile județene sanitare – veterinare și pentru siguranța alimentelor, direcțiile județene pentru sănătate publică, inspectorate teritoriale de muncă etc)”, au se arată într-un comunicat de presă remis, sâmbătă de Poliția Română.

345 de agenţi economici înregistraţi/autorizaţi să desfăşoare operaţiuni cu substanțe utilizate pentru igiena și sănătatea publică, la dezinfecție, dezinsecție și deratizare sau cu produse de protecţie a plantelor au fost deja verificați.

„În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate 53 de fapte de natură penală, dintre care 29 de infracțiuni prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 8 sancţionate de art. 359 Cod penal (Traficul de produse sau substanțe toxice), 3 la Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor și 13 infracțiuni la alte acte normative. Au fost dispuse măsuri de cercetare a 34 de persoane care sunt bănuite că, sub diferite forme, ar fi participat la săvârşirea acestor infracţiuni”, se mai arată în comunicat.

Au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 164,4 kg. şi 1.062 de litri de produse de protecţie a plantelor, precum și 707 kg. și 293 de litri de substanțe utilizate în igiena și sănătatea publică, la dezinfecție, dezinsecție și deratizare.

Tot în cadrul acţiunii, pentru alte nereguli constatate, cu pericol social redus, au fost aplicate de către instituțiile participante la acțiune 134 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 267.600 de lei.

Astfel de activități au fost desfășurate și în primul trimestru al anului 2019, urmând ca ele să se desfășoară și în perioada următoare.

Articolul precedentPrognoza meteo de weekend. Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit pentru această dată
Articolul următorMinistrul de Interne: Convorbirile de la protestul Diasporei, DESECRETIZATE. Ce ordine s-au dat în 10 august?