Praful de cenușă de la Depozitul de zgură şi cenuşă Valea Mănăstirii-Sucursala Electrocentrală Craiova II creează probleme în localitățile din zonă, de fiecare dată când bate vântul foarte puternic sau când este foarte cald. În ciuda amenzilor primite, trei în doar câteva luni, și a tehnologiilor utilizate, unele conform standardelor UE, după cum spun reprezentanții Gărzii de Mediu Dolj, fenomenul pare a fi imposibil de combătut.

Potrivit unui raport al Comisariatului Gărzii de Mediu Dolj, tehnologia pe care o folosește SE Craiova II pentru e preveni răspândirea pulberilor de cenușă este cea mai mai bună, agreată de Uniunea Europeană. În ciuda acestui lucru, problemele apar ori de câte ori sunt rafale de vânt sau când este foarte cald.

„Deși SE Craiova II şi SE Işalniţa, din cadrul CEO, folosesc pentru a depozita cenușa generată, pe cele trei depozite, din activitatea de producerea energiei electrice, tehnologia fluidului dens, cea mai bună tehnologie disponibilă agreată de Uniunea Europeană, fapt care  a permis diminuarea semnificativă a pulberărilor în condiţii normale, în condiţii meteorologice extreme (rafale puternice de vânt, schimbări bruşte de direcţie a vântului, temperaturi ridicate care conduc la uscarea rapida a solului) apare fenomenul spulberărilor de cenuşă”, se arată într-un raport al Gărzii de Mediu Dolj.

Doljenii din Mischii, Șimnicul de Sus și chiar cei din Craiova au făcut o serie de sesizări în acest sens, operatorul fiind amendat, anul trecut, de două ori, cuantumul amenzilor fiind de 150.000 de lei.

„În anul 2018, urmare a numeroaselor sesizări privind spulberările de cenuşă în special în zona localităților Mischii şi Simnicul de Sus –  CJ Dolj a  notificat Agenția pentru Protecția Mediului Dolj în legătură cu nerespectarea condiţiilor din Autorizația Integrata de Mediu nr. 74/07.07.2018, în vederea aplicării dispozitiilor art. 17 din OUG 195/2005 , aceasta ducând, în vederea remedierii deficienţelor, la elaborarea de către SE CRAIOVA II a unui program de măsuri cu aplicabilitate imediata, de măsuri alternative și de perspectivă, pentru soluţionarea situației privind spulberările în condiții meteo extreme. De asemenea, s-au aplicat o amendă, în cuantum de 100.000 de lei, operatorului Complexul Energetic Oltenia SA – Sucursala Electrocentrale Craiova II , pentru nerespectarea prevederilor Legii 104/2011, privind calitatea aerului înconjurător, art. 79 alin.4 lit.a – nerespectare prevederi act de reglementare în ceea ce privește  indicatorului pulberi în suspensie și tot pentru nerespectare calitate aer, 50.000 de lei”, se mai arată în raport.

Anul acesta, Garda de Mediu Dolj a aplicat o nouă amendă, în cuantum de 100.000 de lei tot pentru nerespectarea prevederilor legale în ceea ce privește  pulberea de cenușă.

Și operatorul  ECO SUD SA a fost verificat, aici existând obligația, conform legii, ca „gazul de depozit generat în urma descompunerii deșeurilor municipale trebuie colectat și tratat într-un mod care sa conducă la diminuarea efectelor negative pe care acesta le poate avea asupra mediului înconjurător…”.

Operatorului i-au fost stabilite, anul trecut, o serie de măsuri cu privire la acest aspect(realizarea unei rețele de extracție, colectare și tratare a gazului de depozit, montarea la stația de tratare biogaz a sistemelor de monitorizare și înregistrare a temperaturii de ardere, a debitului de gaz ars și a constituenților primari ai gazului de depozit, asigurarea funcționarii continue a instalației de ardere biogaz), la data verificărilor o parte dintre ele fiind îndeplinite, altele în curs de rezolvare, potrivit reprezentanților Gărzii de Mediu Dolj.

 

Articolul precedentMeciul de fotbal dintre CS Universitatea Craiova și FK SABAIL restricționează circulația rutieră pe mai multe străzi din municipiu
Articolul următorTitularizare 2019. Trei dascăli din Dolj au fost eliminați din concurs după ce au fost prinși încercând să copieze