Podul suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova a intrat în proces de reabilitare, lucrările luând startul la începutul acestei săptămâni și urmând să fie gata în luna noiembrie, după cum a anunțat, joi, primarul Mihail Genoiu.

Edilul Craiovei a precizat că reabilitarea podului presupune o investiție de 4,3 milioane de lei, sursa de finanțare fiind fondurile europene.

„Acest proiect nu a putut fi prins pe axa de finanţare anterioară deoarece era o perioadă de sub cinci ani de la ultima intervenţie asupra lui şi conform legislaţiei nu se putea interveni. Lucrul acesta ne-a ajutat în a reintroduce, pe noile axe de finanţare, proiectul Parcului Romanescu şi de a prinde, de această dată, şi podul suspendat cu o valoare de aproximativ 4,3 milioane de lei, inclusiv TVA. Podul o bună perioadă a fost închis pentru că atât scândurile din podea au fost deteriorate.”, a declarat Genoiu.

Suma totală a proiectului este de 54.000.000 de lei, prima cerere de rambursare fiind deja aprobată.

„Cu ocazia reabilitării acestui pod aducem în bugetul local toată suma neeligibilă cheltuită pe proiectul anterior . Valoarea iniţială a proiectului a fost de 47 milioane de lei. Acum venim cu o valoare de 54 milioane de lei care se împarte în felul următor:  o cerere de rambursare de 13.960.000 de lei, a şi fost făcută şi a fost şi aprobată, care face compensarea între sumele primite anterior cu sumele de acum;  a doua cerere de de 34.700.000 lei este în curs de aprobare şi în momentul în care se va da verdictul  aceşti bani de vor intra în cont. Această sumă reprezintă lucrări achitate deja din bugetul Primăriei. Banii aceştia vor fi folosiţi pentru cofinanţarea celorlalte proiecte cu fonduri europene pe care le avem. Mai rămâne, în final, o sumă de cinci milioane care reprezintă lucrările legate de pod şi de ceea ce mai este de făcut”, a mai spus edilul urbei.

Constructorul va trebui să respecte proiectul inițial, arhitecții implicați în această acțiune propunându-și să aducă obiectivul la forma lui inițală, din anul 1903.

„Se vor face lucrări de restaurare, a pareajului de piatră, a celor două portaluri completarea lor la partea superioară şi refacerea hidroizolaţiei, refacerea punţii, restaurarea părţii metalice. Vom face o punte din stejar. Mai este prevăzută şi o instalaţie de iluminat arhitectural şi ambiental. Proiectul iniţial va fi respectat, nu venim cu elemente de noutate. Sperăm să arate ca în 1903, atunci când a fost inaugurat”, a explicat Cristina Săplăcan, arhitect şef de proiect.

În ceea ce privește Castelul Fermecat, obiectiv aflat în apropierea podului, autoritățile locale nu au nicio soluție privind reabilitarea acestuia întrucât clădirea este proprietate privată.

„Castelul Fermecat nu este proprietatea primăriei, nu este concesionat, închiriat, ci efectiv este proprietate privată. A fost o întreprindere de stat, a alimentaţiei publice, care a avut aceste obiective în proprietate şi care a fost privatizată la vremea respectivă. Fondurile europene nu pot interveni asupra clădirilor private. Au existat nişte discuţii, la un moment dat, cred că la nivelul anilor 2008-2009, de a fi preluat în proprietatea primăriei, dar fără rezultat”, a conchis Genoiu.

 

Articolul precedentFals inspector DGA, depistat în Dolj
Articolul următorReducere de 10 % la taxe și impozite pentru peste 65.000 de craioveni. Plățile on-line, în creștere