Mai mulți craioveni care locuiesc în blocurile din cartierul Craiovița Nouă se plâng de faptul că zona ghenelor de gunoi a devenit nu doar focar de infecție, ci și un spațiu periculos. Întrucât lângă tomberoane se găsesc, de mai bine de două săptămâni, canapele, fotolii, scaune sau frigidere, oamenii fără adăpost se retrag aici, consumă alcool până noaptea târziu, fiind situații când apar și altercații între ei.

Cetățenii spun că nici acțiunile polițiștilor locali nu au dat rezultate. Oamenii străzii își strâng bagajele, pleacă pentru moment, doar că în seara următoare revin în zonă, mai ales că au pe ce să doarmă de mai bine de două săptămâni. „De când sunt canapelele și fotoliile aruncate lângă tomberoane vin lângă bloc persoane care consumă alcool până târziu și se mai și iau la ceartă. Sunt seri în care izbucnesc scandaluri și se și bat. Nu ai curaj să le zici nimic pentru că sunt puși pe scandal. Mașina de gunoi vine, ia ce e în tomberoane și lasă obiectele acelea mai mari. Nu înțeleg de ce procedează așa”, a spus una dintre locatarele blocului 15 din Craiovița.

La rândul lor, reprezentanții firmei de salubrizare a urbei au menționat că asociațiile de proprietari pot rezolva problema articolelor de mari dimensiuni. Pentru preluarea acestora se percepe un tarif separat, intervenția fiind efectuată cu utilaje speciale. „În prezent, deșeurile de mari dimensiuni abandonate lângă platformele gospodărești sunt ridicate de societatea noastră separat, cu utilaje specifice acestui tip de intervenție. Tariful pentru colectarea acestor deșeuri este de 132,81 lei/metru cub, cu TVA inclus, tarif care este perceput asociației sau asociațiilor de proprietari care utilizează platforma gospodărească respectivă”, a explicat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt al SC Salubritatea Craiova SRL.

Faptul că tot mai mulți craioveni aruncă obiecte de mari dimensiuni la voia întâmplării îi determină pe cei de la Salubritate să ia măsuri în acest sens. „Întrucât la multe dintre punctele de precolectare s-au format adevărate zone de depozitare necontrolată, unde se depune gunoi suplimentar, societatea noastră intenționează să demareze, în perioada următoare, acțiuni de supraveghere la platformele unde întâmpinăm astfel de probleme. Precizăm faptul că societatea noastră a derulat campanii de informare la asociațiile de proprietari unde am constatat că se depozitează frecvent deșeuri în afara recipientelor de precolectare, acestea fiind somate să ia măsuri pentru prevenirea unor astfel de fapte, iar la platforme au fost amplasate afișe de avertizare a populației, referitoare la sancțiunile pe care le riscă dacă lasă deșeuri lângă platformă”, a mai spus Ghenea.

Potrivit unei hotărâri de consiliu local, o persoană care aruncă deșeuri pe domeniul public riscă o amendă între 500 și 1500 lei (persoane fizice) și între 1000 și 2500 lei (persoane juridice).  De asemenea, în cazul în care se constată că la platformă nu este curat, asociația de proprietari riscă o amendă cuprinsă între 100 și 2500 de lei.

 

 

Articolul precedentBAC 2018: Sute de elevi din Dolj dau examen la matematică sau istorie
Articolul următorSe mărește familia Grădinii Zoologice din Craiova. Cerbi lopătari și urși coati, aduși de la Reșița