Una dintre companiile de producție de film cu cea mai rapidă creștere din America Latină, Fidelio din Columbia, lucrează la un serial care se centrează în jurul poveştii „Rechinului” din Craiova, interlopul Florin Tudor.

Potrivit site-ului american Variety, povestea viitorului serial îi arată pe interlopii români, conduşi de craioveanul Tudor, cunoscuţi drept „Gangsterii de pe Riviera Maya”. Acţiunea se petrece pe tot globul, din România şi până în Mexic, cu clanuri, trădări, fraudă cu carduri, dar şi cu investigaţii jurnalistice.

Producătorii columbieni spun că serialul caută să exploreze condiţiile sociale care i-au determinat pe mai mulţi români ca, după 1989, să creeze un imperiu infracţional.

Gangsterii de pe Riviera Maya au ajuns în atenţia publicului în urma unei serii de investigaţii coordonate de reţeaua de jurnalişti OCCRP, al cărei co-fondator este tot un român – Paul Radu (RISE).

În 2020, Rise Project relata că gruparea condusă de craioveanul Florian Tudor, zis Rechinul, este investigată de către FBI în cooperare cu Parchetul General din Mexic. O investigaţie realizată de OCCRP, RISE Project, Quinto Elemento Lab şi Mexicanos Contra la Corrupción y la Impunidad a arătat că Rechinul este liderul unei organizaţii transnaţionale care a dus clonarea de carduri bancare la nivel aproape industrial şi a făcut profituri de sute de milioane de euro.

Botezaţi ”Gangsterii de pe Riviera Maya” după regiunea în care operează, interlopii originari din Craiova au instalat în jur de o sută de bancomate capcană la malul mării Caraibilor între localităţile Cancun şi Tulum dar şi în alte zone turistice din ţara latino-americană. Operaţiunea românilor s-a desfăşurat în patru paşi. Bancomatele bandei au colectat ilegal informaţiile utilizatorilor, datele furate au fost transferate pe carduri clonă, echipele de “trăgători” au fost trimise în alte zone ale lumii ca să retragă banii iar o parte din sumele obţinute a fost investită în proprietăţi imobiliare în România, Statele Unite, Mexic şi alte ţări.

Un fost membru al grupării a estimat că “Gangsterii de pe Riviera Maya” au furat în jur de 240 de milioane de dolari anual, operaţiunea lor desfăşurându-se între 2014 şi 2019, conform Rise Project. În colaborare cu Parchetul General din Mexic, UIF (Unidad de Inteligencia Financiera) a descoperit tranzacţii financiare între cel puţin opt firme cu sediul în Mexic şi una din România, a afirmat într-un interviu Santiago Nieto, şeful UIF.

Sursa: Realitatea de Dolj

Articolul precedentCulisele statului paralel | Alexandru Nazare, declarații EXPLOZIVE – Premierul, avertizat despre creșterea prețurilor la gaze și curent
Articolul următorNoile măsuri de siguranță pentru prevenirea infectării cu COVID-19 în școli, stabilite de CNSU – DOCUMENT