Revenirea medicului urolog Mugur Riza pe postul din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova coincide cu momentul în care conducerea unității sanitare a trimis o directivă internă, informând că atunci când sunt în afara programului, conform graficelor, medicii nu au voie să desfășoare activități specifice în instituție. Această notificare a stârnit nemulțumiri în rândul medicilor ginecologi și implicit în cel al pacientelor acestora.

Aflând despre decizia luată, cea mai mare teamă a viitoarelor mămici din Dolj este că medicii care le-au supravegheat sarcina nu vor mai putea asista la naștere dacă nu sunt de gardă.

Dispoziția a fost dată la începutul acestei luni și conform documentului, activitatea în unitatea medicală se desfăşoară numai de către „angajaţii care au încheiat un contract de muncă cu spitalul”.

Tot în acel document scrie că „medicii din afara unității care au încheiat cu spitalul un contract de muncă cu timp parţial pentru gărzi, au voie să presteze activitate în spital doar pe perioada gărzii”.

De asemenea, „este interzisă acordarea asistenţei medicale de specialitate (la patul bolnavului, intervenţii chirurgicale în cadrul blocurilor operatorii sau blocului materno-infantil) pentru: medicii care nu au contract individual de muncă/contract de prestări servicii cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova;  medicii din afara unităţii care au încheiat contract individual de muncă cu timp parţial pentru gărzi, dar nu sunt de gardă”, se mai arată în circulara respectivă.

Aflând despre această situație, medicii ginecologi care fac doar gărzi în spital, având contract strict pentru acest lucru, și-au informat pacientele despre o posibilă lipsă a lor atunci când vor trebui să nască. Viitoarele mămici au intrat în panică, dezbătând subiectul pe mai multe grupuri de socializare din mediul on-line.

Managerul SCJU Craiova, Eugen Georgescu, spune însă că lucrurile au fost greșit înțelese și că medicul care are contract cu spitalul, fie el și parțial pentru gărzi, poate veni de acasă pentru pacient dar trebuie cerut acordul șefului de gardă. Aceasta este condiția.

„Legal, tratează, operează sau vede un bolnav, medicul care are contract cu spitalul. Am reamintit, prin acel document că trebuie să respectăm anumite reguli. Orice medic care are contract poate veni de acasă însă dacă are un caz și să intre într-o operație, de exemplu, dar cu acordul șefului de gardă. Repet, cu acest acord, își poate face treaba fără probleme”, a declarat Georgescu.

Acesta a mai spus că informarea respectivă nu are legătură cu medicul urolog Mugur Riza, cel care în uram unei hotărâri judecătorești a revenit pe post, în cadrul SJCU Craiova.

„Nu, nu are legătură cu acest caz. A fost pur și simplu o readucere aminte că trebuie să respectăm legea. A fost doar o coincidență. Doctorul Riza este un caz de care ne ocupăm conform legii, conform procedurilor interne. Este altceva”, a conchis managerul SCJU Craiova.

Articolul precedentControale în comunele din județul Dolj. Primarii, trași la răspundere pentru lipsa curățeniei
Articolul următorFostul soț al unei cunoscute creatoare de modă s-a sinucis