Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, marți seara, în direct la Realitatea PLUS, în emisiunea Legile Puterii, moderată de Denise Rifai, că sediile de Poliție Rurală se află într-o situație dramatică, 70% dintre acestea având toaleta în curte.

Întrebat câte sedii de poliție au WC în curte, ministrul Vela a recunoscut: ”Din cele 24 de mii de sedii de poliție comunală, 70% au toaletă în curte. Eu caut măsuri prin care să îmbunătățim situația poliției. Nu pot singur să fac asta.

Trebuie să găsim soluții. Eu sunt trecător prin această funcție, ei rămân, cu toții trebuie să ne angajăm. E o situație pe care am moștenit-o și nu o ascund.

Nu conduc un minister care are o stare de fericire, de dotare. Eu îmi doresc, în primul rând, creșterea profesionalizării.

Avem un program video pentru ca fiecare polițist să aibă pe el o cameră video, pentru a vedea și cum vorbește acesta cu cetățeanul. Și polițistul va avea o responsabilitate, dar și cetățeanul”, a declarat Marcel Vela la Realitatea PLUS.

Pentru ca planurile sale să devină realitate, Marcel Vela a cerut o mărire a bugetului MAI cu 5 miliarde, de la 19 la 24 miliarde.

Ministrul a mai pus că încrederea oamenilor în instituția pe care o conduce a scăzut de la 55% la 30% după cazurile Colectiv și Caracal.

Vela a mai declarat că imediat după moțiunea de cenzură, aproape toate prefecturile din țară au organizat concursuri ”ca să-și cimenteze în funcții” prietenii și rudele, fapt pentru care a suspendat temporar procedurile respective: ”După ce a trecut moțiunea de cenzură, aproape toate prefecturile au demarat foarte multe concursuri, ceea ce nu s-a întâmplat înainte. Explicația e simplă: au vrut să-și cimenteze acoliții, prietenii, relațiile. Peste 60% erau cu dedicație. Nu mi se pare corect pentru ceilalți. Așa că am decis să blochez aceste proceduri. Dacă facem aceste restructurări, eficientizări, nu vrem să dăm afară pe nimeni, dimpotrivă, mai avem nevoie de oameni… să știți că sunt foarte mulți oameni de calitate, trebuie doar să punem umărul la eficientizarea acestui minister (…) Exodul polițiștilor în afara ministerului a creat un gol. Încrederea MAI a scăzut de la 55% la 40% și la 30% după cazul Caracal și celelalte dinainte”, a declarat ministrul Marcel Vela. realitatea.net