Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, miercuri, la Craiova, că Spitalul Regional se va construi, existând finanţare asigurată, noua unitate medicală urmând să aibă peste 800 de paturi şi toate specializările medicale. 50 de milioane de euro este valoarea investiţiei de la Craiova, restul de bani fiind asiguraţi de la bugetul de stat.

Pintea a admis că au existat întârzieri privind acest proiect, ea însăşi având îndoieli cu privire la realizarea investiţiei dinBănie.

„Acest spital se va face. Au ajuns şi la noi foarte multe zvonuri şi de ce să nu mărturisesc că am avut şi noi emoţii pentru că a fost o întârziere. Nu discutăm acum motivele întârzierii, dar nu sunt legate de autorităţile locale. Am fost sceptică şi eu, până în urmă cu două luni. Am anunţat lansarea studiilor de fezabilitate pentru Iaşi şi Cluj, cu date exacte, spunând septembrie pentru Craiova. Probabil că şi asta a produs confuzie, am spus asta pentru că nu ştiam data la care voi putea fi eu disponibilă pentru că mi-am dorit foarte mult să fiu aici. Din punctul meu de vedere, investiţia în spitalul regional, investiţiile care s-au făcut în sănătate şi care se vor face vor pune Craiova pe un loc meritat pe harta sănătăţii din România”, a declarat Sorina Pintea, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la sediul CJ Dolj.

Ministrul a adăugat că toate investiţiile făcute la Craiova, culminând cu Spitalul Regional, vor pune Craiova pe harta Sănătăţii, la nivel naţional.

„Craiova a fost, până nu demult, o haltă către Bucureşti şi nu cred că mai este cazul. Am nişte nume de medici la care şi eu personal m-aş adresa, o Facultate de Medicină şi Farmacie care este foarte bună. Pe partea de genetică mai trebuie dezvoltat, dar cred că o dată cu spitalul regional se va întâmpla şi asta. Până la urmă, este vina noastră a tuturor, şi eu ca ministru al Sănătăţii îmi asum o parte din vină pentru că Sănătatea la Craiova nu este la nivelul la care ar trebui să fie. Sunt multe lucruri pe care Craiova nu le are şi trebuie să le aibă. S-a făcut o investiţie de 11 milioane de euro, trebuie să ne mişcăm cu chirurgia vasculară”, a mai spus ea.

50 de milioane de euro este valoarea investiţiei de la Craiova, restul de bani fiind asiguraţi de la bugetul de stat. Cererea de finanţare va fi depusă, până la finalul anului.

„Spitalul Regional va avea 821 de paturi, sau 100 plus. Ne gândim acum la numărul de paturi pe spitalizare de zi. Spitalul Regional Craiova va cuprinde toate specializările medicale, va fi un spital de înaltă performanţă şi acest spital se va face. Cererea de finanţare se va depune, până în luna decembrie, la Bruxelles, împreună cu cererile pentru Iaşi şi Cluj. O parte din finanţare este asigurată prin fonduri europene, o parte prin bugetul de stat. Suma alocată din fonduri europene, în acest moment, este de 150 de milioane de euro pentru toate cele trei spitale. Diferenţa o va asigura bugetul de stat. Nu am emoţii cu finanţarea, în acest moment”, a mai spus Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii se află într-o vizită de lucru la Craiova, printre obiectivele văzute numărându-se Spitalul Clinic de Urgenţă şi Spitalul Filantropia.

 

 

Articolul precedentPrimăria Craiova alocă 700.000 de euro pentru somațiile și înștiințările trimise cetățenilor
Articolul următorSorina Pintea: „Sănătatea în Craiova nu este la nivelul la care ar trebui să fie. Și eu îmi asum o parte din vină”