Târgul de Turism al Olteniei, eveniment derulat în perioada 8-10 martie, la Craiova, a reunit și câțiva meșteri populari din județele Olteniei, vizitatorii având astfel ocazia să vadă cum cu dibăcie și răbdare, vasele din lut, opincile, gențile din piele sau obiectele pictate prind viață.

Convins că trebuie să le prezinte celor din jur frumusețea vasului din lut, dar mai ales modul în care strachina sau cănuța din pământ prind viață, Ștefan Trușcă din județul Olt a adus roata de olar în mijlocul vizitatorilor și a trecut la treabă.

„Mergem cu drag la târguri. Am arătat la multă lume cum se fac oalele din lut la noi în zonă. Este frumos ceea ce facem noi, dar foarte greu, mai ales în zilele noastre. Cel mai greu este să pregătești lutul, să îl faci bun pentru a-i da viață. Apoi totul depinde de câtă răbdare ai, de cum vezi cum va arăta produsul, la final”, a spus Ștefan Trușcă.

Nu departe de roata olarului din județul Olt și-a deschis opincăria un meșter din județul Vâlcea. Printre puținii din țară, Alexandru Ilinca lucrează cu drag pentru fiecare opincă a lui, pentru fieacre geantă sau pentru brățările oferite cu drag celor care îi apreciază munca.

Nu i se pare greu ceea ce face și speră că toți acei elevi cărora le prezintă meșteșugul, la atelierele organizate, vor duce mai departe această îndeletnicire.

„Celor interesați de această îndeletnicire le spun secretele și tare mândru sunt de ei, de elevii mei de la ateliere, când merg la concursuri și au realizări. Nu facem doar opinci, ci și genți, brățări, curele, împletituri. Fiecare produs are propria poveste. Nu seamănă unul cu altul. Eu explic și pe o pagină de socializare cum prind viață aceste produse. Pentru noi, meșterii populari, latura materială a cam pierit. Nu spun că nu contează, dar dacă ne ghidăm strict după acest lucru ar fi trebuit să renunțăm demult. Pentru mine, și cred că pentru mulți colegi ai mei, este mai importantă lupta pentru promovare a tradițiilor noastre”, a povestit Alexandru Ilinca în timp ce a dat viața unei noi perechi de opinci.

De la Horezu, a ajuns la Târgul de Turism al Olteniei Diana Popescu. Artista pictează vasele din ceramică, explicându-le celor care au trecut pe la standul său cum se combină culorile, cum unele se transformă, pentru ca în final să placă ochiului.

De la eveniment nu avea cum să lipsească familia Dîlganu, din Craiova. Rodica și Viorel Dîlganu iubesc lemnul și din această dragoste a lor iau naștere, zilnic, produse extraordinare.

Soțul le confecționează, soția pictează, iar la târgurile meșterilor populari din țară sunt nelipsiți. Duc cu ei obiectele mai mici, respectiv linguri din lemn, tăvi, tocătoare, cuiere, scăunele, măsuțele din odaia bunicii, iar pentru obiecte de mari dimensiuni, respectiv piese de mobilier, cei doi soți lucrează în baza comenzilor.

Articolul precedentPericol pe șosele din Dolj. Șoferi prinși băuți la volan
Articolul următorMașină de poliție, implicată în accident în centrul Craiovei