Campania de testare pentru depistarea hepatitelor virale B și C din cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD, lansată în județul Dolj în luna iulie a anului trecut, a însemnat 51 de medici de familie implicați în proiect, 22.555 de persoane testate și 429 de persoane depistate pozitiv la infecția cu virusurile hepatitice B sau C.

Potrivit unui comunicat, din cele 429 de persoane depistate pozitiv, 257 de persoane au infecția cu virusul hepatitic B și 165 de persoane infecția cu virusul hepatitic C. Cu o prevalență generală de 1.9% la infecțiile virale B și C, rezultatele înregistrate în cadrul campaniei de testare din județul Dolj indică existența unui bazin silențios de persoane infectate care nu își cunoșteau condiția și care puteau transmite virusul fără a ști.

Campania și-a atins un obiectiv major, acela de a ajunge la persoanele din mediul rural, la persoanele care nu au acces la servicii medicale din cauza situației sociale sau economice. Persoanele care au o situație de vulnerabilitate și care au beneficiat de testare în cadrul programului reprezintă 86% din totalul persoanelor testate, dintre acestea 74% sunt persoane care au domiciliul în mediul rural.

Medicul Adriana Dogaru, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei, coordonatorul activității medicilor de familie din județul Dolj a apreciat rolul benefic pe care l-a avut campania pentru ei ca și medici de familie.

„Implicarea în Campania de testare din cadrul Proiectului LIVE(RO)2-SUD a însemnat pentru noi ca și medici de familie sa avem posibilitatea de a face ceea ce ne dorim cu adevărat: preventie. Am folosit acest parteneriat pentru a da șansa pacientilor de pe lista noastra, dar si din afara acesteia, sa se testeze pentru hepatitele virale. Pentru unii dintre ei campania a însemnat intervenția la timp într-o problema de sanatate despre care nu știau. Pentru noi ca și medici a fost satisfacția de a mai ajuta încă un pacient sa afle la timp despre afectiunea cronica de care sufera si să beneficieze de ajutor medical. Cred ca noi medicii de familie ar trebui sa avem șansa de a fi implicați în cat mai multe campanii dedicate depistării timpurii a bolilor cronice, mai ales a celor pentru care exista soluții de tratament și chiar vindecare. Sper ca și în alte județe colegii mei sa se implice intelegand cat de mult pot ajuta atat pacientii lor, cât și comunitatea în care activeaza”, a precizat dr. Adriana Dogaru.

Pacienții depistați pozitiv beneficiază de investigații medicale specifice, analize medicale, diagnostic și indicație de tratament în cadrul Centrul de Prevenție de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova cu suportul echipei medicale coordonată de profesor doctor Ion Rogoveanu. Până în prezent 277 de persoane din cele 429 depistate pozitiv au ajuns deja în Centrul de Prevenție și au beneficiat de serviciile de stadializare.

În cadrul programului au fost testate 13.485 de femei și 9.070 de bărbați. Se observă o prevalență mai mare la hepatită B în rândul bărbaților, respectiv 1.39%, față de 0.35% la hepatită C. În cazul femeilor prevalența înregistrează valori apropiate, respectiv 0.97% la hepatită B și 0.99% la hepatită C.

În ceea ce privește categoriile de vârstă s-a observat o prevalență mai ridicată raportată la numărul de persoane testate și depistate în acest program, în segmentul de varsta 25-54 de ani în ceea ce privește infectia cu virusul hepatitic B. Astfel 167 de persoane din categoria de vârstă 25-54 de ani sunt infectate cu virusul hepatitic B, prevalență de 1.49%.

Doar 32 de persoane din această categorie de vârstă au fost depistate cu virusul hepatitic C, prevalență de 0.28%.

În cazul persoanelor din categoria de vârstă +54 de ani prevalența este mai mare în cazul hepatitei C, respectiv 131 de persoane depistate pozitiv, prevalență de 1.37%. Prevalența la hepatita B în această categorie de vârstă este de 0.92%, fiind depistate pozitiv 88 de persoane.

O veste bună este prevalența scăzută de 0.12% la ambele infecții virale în cazul categoriei de vârstă 18-25 de ani, însă numărul persoanelor testate este mai mic în raport cu celelalte categorii.

Diagnosticarea precoce a hepatitelor B sau C poate salva vieți. Complicațiile acestor patologii, care sunt de cele mai multe ori lipsite de simptome, sunt ciroza, cancerul hepatic sau insuficiența hepatică.

Prin acest program de screening, cel mai amplu realizat vreodată în România, a fost evidențiat rolul extrem de important al medicului de familie în realizarea activității de prevenție, precum și necesitatea implementării cadrului metodologic pentru furnizarea unor servicii de sănătate de calitate cu rol preventiv în menținerea stării de sănătate a populației.

Proiectul LIVE(RO)2-SUD este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Sursa: Realitatea de Dolj

Articolul precedentUn tânăr din Craiova, reţinut după ce ar fi încercat să violeze o femeie, într-o scară de bloc
Articolul următorParadă de costume medievale la Craiova, de Zilele „Mihai Viteazul”