Cantitatea deșeurilor reciclabile, la nivelul județului Dolj, a înregistrat o creștere de 1.41% în luna mai comparativ cu luna aprilie, ajungând la 204.69 tone, un nou record, potrivit reprezentanţilor ADI ECO Dolj. 

Potrivit unui comunicat de presă remis presei, în 12 localităţi din judeţul Dolj s-au înregistrat creşteri semnificative.

„Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în localitățile Sadova (+165.7%), această colectare a deșeurilor reciclabile fiind în cea mai mare proporție realizată în recipiente de tip igloo, ceea ce este cu atât mai lăudabil, și Băilești  (+42.4%). Totodată, s-au înregistrat creșteri semnificative și în localitățile Ghercești, Țuglui, Galicea Mare, Carpen, Cernătești, Bratovoești, Bârca,Giubega, Seaca de Pădure și Mârșani”, se arată într-un comunic de presă al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor (ADI) ECODOLJ.

Colectarea separată a deșeurilor și reciclarea acestora este importantă deoarece aduce beneficii pentru mediu și implicit pentru noi, oamenii, care suntem strâns legați de biosferă. Iată câteva din beneficiile pe care le aduce reciclarea hârtiei, plasticului și a dozelor de aluminiu.

Se reduce poluarea cauzată de producerea și depozitarea deșeurilor (ex: se reduc emisiile de gaze cu efect de seră care determină schimbarile climatice și sunt produse în procesul de descompunere al deșeurilor la groapa de gunoi)

Se reduce consumul de resurse naturale neregenerabile (ex: petrolul, carbuni) și regenerabile (ex: păduri/celuloză), dar pentru care ritmul de refacere este mai lung decât ritmul în care sunt consumate. În acest mod, o parte din ecosisteme sunt protejate (ex: se reduce presiunea asupra pădurilor, scade necesitatea defrișării acestora).

Se reduce consumul de energie. Se consumă mai puțină energie pentru a folosi în procesul de producție un material reciclat, decât o resurse naturală (ex: aluminiul).

Este susținut sectorul economic care se ocupă de colectarea și reciclarea deșeurilor, sector care asigură locuri de muncă și contribuie la bugetul de stat.

Dispare riscul primirii unei amenzi (între 20.000 lei și 40.000 lei) pentru persoanele juridice, care sunt obligate să colecteze selectiv conform Legii nr. 211/2011 ce transpune în legislația națională Directiva Europeana Cadru privind Deșeurile.

 

 

Articolul precedentCraiova: Şi-a bătut şi ameninţat soţia cu care este în divorţ, încălcând un ordin de protecţie
Articolul următorDolj: Încă un caz de îmbolnăvire cu Covid-19. 78 de probe recoltate