Două femei din localitatea doljeană Calafat au fost trimise în judecată fiind acuzate de fals în declarații, ambele mințind în chestionarele care se fac în cadrul unităților medicale.
Potrivit unui comunicat remis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, în primul caz este vorba despre o femeie care locuia cu cei doi fii ai săi și nurorile față de care se luase măsura izolarii la domiciliu.
Într-una dintre zile, femeia și-a dus nepotul la spitalul din localitate, dar nu a spus, la punctul de triaj că locuiește cu persoane care veniseră din zone de risc.
„În fapt s-a reţinut că inculpata S.A. locuia pe raza municipiului Calafat, împreună cu fiii săi S.I.L., S.P.A. şi nurorile sale R.A. şi D.B.M., faţă de care se luase măsura de siguranţă a izolării la domiciliu pe perioada 16 – 30.03.2020, ca urmare a faptului că aceştia veniseră pe teritoriul României din zone cu transmitere comunitară extinsă a SARS-CoV-2, iar cu ocazia evaluării lor în punctul de trecere a frontierei, respectiv Vama Nădlac, pe unde au pătruns pe teritoriul României, se stabilise de către autorităţile sanitare că faţă de aceştia se impunea instituirea măsurii de izolare la domiciliu întrucât prezentau grad de risc cu infecţie SARS-CoV-2. În ziua de 22.03.2020, inculpata S.A. s-a prezentat împreună cu nepotul său S.V.L. la Spitalul Municipal Calafat, pentru a-i fi acordate îngrijiri medicale, ocazie cu care, la punctul triaj, a ascuns personalului medical faptul că în ultimele 14 zile a intrat în contact cu pacienţi cu suspiciune de infecţie COVID 19, declarând aspecte necorespunzătoare adevărului la întrebările standard din chestionarul pentru evaluarea riscului de îmbolnăvire”, se arată în comunicatul de presă al PCA Craiova.
Pentru aceeași faptă, o altă femeie din Calafat a fost trimisă în judecată. Aceasta s-a întors din Regatul Marii Britanii, intrând pe teritoriul României prin Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac 2, context în care faţă de aceasta s-a luat măsura izolării la domiciliu în perioada 21 martie-4 aprilie, deoarece venise dintr-o zonă în care se instituise cod galben.
Deşi nu avea voie să părăsească domiciliul, în ziua de 30 martie, aceasta a mers la centrul de primiri urgenţe, din cadrul Spitalului Municipal Calafat, cu fiul său care se simțea rău.
„Cu ocazia prezentării sale la centrul de primiri urgenţe, punctul de triaj, inculpatei B.I.R. i-au fost adresate întrebările standard din chestionarul pentru evaluarea riscului de îmbolnăvire, împrejurare în care aceasta a declarat, în mod necorespunzător adevărului, faptul că nu a călătorit în ultimele 14 zile în ţări sau zone cu transmitere comunitară extinsă a COVID 19, că nu a intrat în contact cu pacienţi diagnosticaţi cu COVID 19 sau cu suspiciune de infecţie COVID 19, deşi faţă de aceasta se instituise măsura de siguranţă a izolării la domiciliu, tocmai pentru că exista un risc ca aceasta să fie purtător de coronavirus asimptomatic şi venise pe teritoriul României dintr-un spaţiu internaţional unde era instituit cod galben”, spun procurorii craioveni.
Ambele femei au fost trimise în judecată.