O barieră plutitoare pentru a opri și colecta deșeurile aduse de apă fost montată pe lacul de acumulare al barajului Ișalnița, la 12 km de municipiul Craiova, anunță reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Jiu. 

Obiectivul principal al acţiunii, derulate în colaborare cu Asociația „Ape fără Plastic” este acela de a opri deșeurile aduse de apă pe râul Jiu, stopând astfel ajungerea lor în fluviul Dunărea.

„Scopul comun al colaborării  ABA Jiu cu ONG-ul partener îl reprezintă păstrarea Apelor cât mai curate, dar şi constientizarea populaţiei de importanţa apei şi de păstrarea unui mediu curat. Este cunoscut faptul că Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj a avut  numeroase acţiuni de ecologizare de la începutul acestui an pe malurile Jiului folosind resursele aflate în dotare. Barajul instalat de către partenerii noştri vine în sprijinul eforturilor noastre de a păstra „Apele Curate”. Datele arată că 4,2 tone de plastic sunt transportate în fiecare zi de Dunăre. Prezența plasticului în apele curgătoare poate fi redusă sau chiar eliminată prin aceste acțiunile de curățare și colectare, pentru că astfel reușim să prevenim ca mai apoi acesta să ajungă în Dunăre. Efortul depus va avea un rezultat pozitiv pentru mediu, mâine”, a explicat directorul ABA Jiu, Cosmin Călin.

Bariera are o lungime de peste 90 de metri.

„Bariera are o lungime de peste 90 de metri și este formată din cilindri din spumă, care îi permit plutirea deasupra apei. Partea din exterior este din poliester și poliuretan, care îi oferă rezistență la poluanți uleioși și la căldura soarelui, iar pentru stabilitate sunt folosite lanțuri din oțel galvanizat la cald”, a completat Dan Mirea, Preşedintele al Asociației “Ape Fără Plastic”.

 

 

 

Articolul precedentCraiova: Mii de apartamente fără apă caldă din cauza unei avarii CEO
Articolul următorKlaus Iohannis: Se impune prelungirea stării de alertă. Cum se schimbă viața românilor: ce urmează din 15 iunie