Situația debranșărilor de la sistemul centralizat de căldură și furnizare a apei calde, câți craioveni mai sunt branșați, ce datorii mai au asociațiile de proprietari, ce investiții s-au făcut și se mai fac, ce se va întâmpla, juridic, cu operatorul Termoficare Craiova, cunoscut fiind faptul că este o unitate în insolvență, despre toate acestea ne vorbește, într-un interviu, directorul societății, Lorena Nicolăiță.

Reporter: Este o perioadă, ca în fiecare an, a debranșărilor. Care este situația din această vară?

Lorena Nicolăiță, director Termo Craiova: Din punctul meu de vedere, situația debranșărilor nu este foarte bună pentru societatea pe care o manageriez. An de an, în perioada mai-septembrie, așa cum prevede legea, primim cereri de debranșare sau solicitări de intenție de debranșare. Cu aproximație, în acest sezon, până în acest moment, sunt 1.500 de cereri depuse. Nu înseamnă însă că toate acestea primesc aviz de debranșare pentru că există anumite condiții impuse de lege în acest sens.

Rep.: Întâmpinați probleme în ceea ce privește modul de a înțelege aceste criterii. Acceptă solicitanții faptul că sunt condiții peste care nu pot trece?

L.N.: În funcție de cei care solicită debranșarea, întâmpinăm și probleme. Legea spune foarte clar: intenția de debranșare se depune cu 45 de zile înainte de a vrea să faci acest demers. Sunt situații în care există debranșări la nivel de asociație, de care noi nu știm. Sunt cetățeni care s-au debranșat fără ca Termo să fie măcar anunțat, dar avem și cazuri în care locatarul depune această cerere și noi îi răspundem pe text de lege. Dacă nu se îndeplinesc condițiile de debranșare, îi răspundem exact și îi transmitem ce are de făcut.

Rep.: Cei care se debranșază, fără ca Termo să știe, nu își asumă niciun risc?

L.N.: În primul rând se înregistrează un dezechilibru la nivel de bloc, vecinii au de suferit, cei care rămân branșați la sistemul centralizat. Noi, ca societate avem foarte mult de suferit pentru că pierderile cresc, adică sunt foarte multe aspecte pe care noi le discutăm cu asociațiile. În ciuda acestor discuții, debranșări se fac, în ultimii ani, nu peste noapte. Refuz să cred că asociațiile nu știu despre ele. Există acele zone unitare, unde debranșarea este interzisă. Am explicat și acest aspect și totuși mai apar probleme.

Rep.: Câți craioveni mai sunt branșați, la ora actuală, la sistem?

L.N.: Când s-au despărțit cele două entități, din punct de vedere juridic, Compania de apă Oltenia, actualmente, și Termo Craiova, erau aproximativ 77.000 de branșați la sistemul centralizat. Este foarte greu ca la acest moment să va dau o cifră exactă pentru că avem persoane care s-au debranșat fără să țină cont de un punct de vedere al societății noastre, dar din inventarierea făcută cu ajutorul asociațiilor, cred că mai suntem undeva la aproximativ 55.000 de branșați. Sistemul încă funcționează și poate avea un viitor având în vedere numărul de branșați pe care îl are.

Rep.: Care sunt avantajele acelor familii care aleg să rămână branșate la sistem?

L.N.: Am avut discuții directe cu cetățenii pe această temă. Niciodată, într-un apartament încălzit cu microcentrală, nu o să ai ambientul optim așa cum se întâmplă la sistemul centralizat .

Rep.: Legat de investiții, s-a mai făcut ceva în municipiul Craiova, în privința sistemului de încălzire?

L.N.: Astfel de investiții s-au făcut. S-au recondiționat puncte termice. Acum ne zbatem să punem în practică un proiect, accesând fonduri guvernamentale,  pentru modernizare rețelei termice. Am început cu zona Valea Roșie, cu două puncte termice de aci. Am ales această zonă pentru că numărul avariilor este mare, dar ne-a și fost impus ca gradul de debranșare să fie zero sau cât mai aproape de zero. Aceasta a fost o primă condiție. Gradul de debranșare, aici, pe punct termic, este sub 2%. De aceea a avut prioritate, ca zonă.

Rep: Despre ce modernizări este vorba?

L.N.: Absolut toată rețeaua va fi modernizată. Se schimbă totul. Este important ca aceste investiții să determine oamenii să rămână branșați. Și mai avem o investiție foarte importantă pentru noi, o achiziție, de către Primăria Craiova, a unui număr de 1.000 de contori.

Rep.: Cum vor fi utilizați? Unde ajung?

L.N.: La acest moment, procedura de achiziție este în desfășurare. Un prim criteriu principal și în vederea montării contorilor este gradul de debranșare. Din nou, are prioritate Valea Roșie după care tot pe acest criteriu mergem și către alte zone. Se vor monta la puncte termice, la blocuri. Această achiziție este un început extraordinar pentru noi.

Rep.: Luați în calcul și investiții pe fonduri europene?

L.N.: Deocamdată situația societății, juridic vorbind, nu ne permite acest lucru. Pentru exercițiile financiare viitoare, sigur că vom face demersuri și în acest sens.

Rep.: Se apropie sezonul rece. Anul trecut au tot fost probleme, Termo fiind intermediar între Complexul Energetic Oltenia și consumator. Ați discutat despre cum se va asigura căldură în locuințe?

L.N.: Nu este deloc simplu să ocupi poziția de intermediar. Și CEO a avut probleme. La acest moment, nu știm în ce stadiu se află dumnealor cu acele cazane însă vă spun că este greu. În momentul în care, în plină iarnă, apar astfel de situații, este foarte dificil pentru noi, în calitate de intermediar. Oamenii la noi vin. Anul trecut, din păcate, craiovenii au trecut prin situații neplăcute din cauza căldurii, dar sperăm să nu mai trecem prin ele.

Rep.: Din punct de vedere financiar, am observat o creștere a prețului gigacaloriei. Sunt șanse, ca după alte trei luni, să crească din nou? Sau poate să scadă, în urma analizei ANRE?

L.N.: Trebuie înțeles, de la bun început, că nu ține de Termo și nici de Primăria Craiova. Sunt tarife impuse de o decizie a ANRE-ului despre care noi suntem notificați. Este o creștere de tarif impusă. Sper să intrăm în iarnă cu actualul tarif pentru căldură sau cu unul mai mic.

Rep.: În privința reorganizării, care mai este situația?

L.N.: Referitor la acest aspect, avem un termen la dosarul de reorganizare, în luna noiembrie. Noi sperăm și cu siguranță trebuie să depășim și acest moment pentru că începe un nou sezon de furnizare a agentului termic și nu vrem să avem de suferit. Lucrurile trebuie să meargă spre bine.

Rep.: Câți angajați are Termo?

L.N.: Sub 500 de angajați. Facem față și pe timp de iarnă. Ne descurcăm, atât pot să spun. Ar fi loc și de mai bine, dar având în vedere situația financiară în care ne aflăm nu ne permitem să facem altceva, din punct de vedere al angajărilor.

Rep.: Dacă tot vorbim despre situații financiare, asociațiile de proprietari mai au datorii către Termo?

L.N.: Din păcate, trebuie să spun că asociațiile încă au datorii la noi. Sunt foarte multe asociații cu datorii istorice pe care este foarte greu să le mai recuperăm. Din punct de vedere legislativ, apariția Legii 196/2018 , pot spune, că ne-a ajutat. Termo are foarte multe dosare de executare. Știți cum este…ajungi, juridic vorbind, într-un punct în care nu ai cum să nu înaintezi dosarul la executare. Era foarte greu, executorul foarte greu reușea să recupereze din bani. Acum asociația are un singur cont și altfel ai un control.

Rep: Ce spun cei care au datorii istorice?

L.N.: Scuze există tot timpul, dar nu rezolva situația. Sunt și asociații care își dau interesul. Președinții, administratorii acționează la rândul dumnealor în privința proprietarilor rău platnici însă nu au niciun rezultat. Cel mai concludent exemplu este Asociația 14, 1 mai, Asociația 24 Craiovița, sumele fiind de ordinul zecilor de milioane. Foarte mari, miliarde de lei vechi.

Rep.: Sunt și cazuri situate la polul opus, în care asociațiile nu au datorii?

L.N.: Avem și cazuri fericite. Sunt asociații cărora chiar vreau să le mulțumesc. Sunt foarte deschise la discuții. Avem asociații care au plată făcută în avans. Sperăm ca multe dintre acestea să devină exemplu, iar pentru viitor, în cazul celor cu datorii, vom vedea ce soluții mai sunt.

 

 

Articolul precedentAteliere de creație în cadrul Festivalului Puppets Occupy Street, la Craiova
Articolul următorȘofer din Craiova, viteză de 241 de km/h pe o rută din județul Gorj